WTO získá 150. člena: Vietnam

Dušan Klimeš
26. 10. 2006 0:00
Hanoj - Po Číně nejrychleji rostoucí asijský stát uspěl při jednání se Světovou obchodní organizací (WTO) a stane se jejím řádným členem.
Prezidenti se střídají, staré kádry odcházejí, nové přicházejí. Ale jen jediný prezident je ve Vietnamu symbolem - Ho Či Min.
Prezidenti se střídají, staré kádry odcházejí, nové přicházejí. Ale jen jediný prezident je ve Vietnamu symbolem - Ho Či Min. | Foto: Reuters

Podle agentury AP doporučí pracovní skupina WTO přijetí této země s tím, že k oficiálnímu přistoupení by mohlo dojít začátkem listopadu.

Vietnam prošel za posledních třicet let bouřlivým vývojem. Zažil válku, vládu komunistické strany s centrálně řízenou ekonomikou, i postupnou proměnu v polokapitalistickou společnost.

Loňský růst HDP Vietnamu dosáhl 8,4 procenta. V rámci Asie se povedlo jediné zemi dosáhnout lepšího výsledku. Tou je Čína.

Ovšem mezi Vietnamem a Spojenými státy panuje čilý obchodní ruch. Míra exportu do USA roste dokonce rychleji než u Číny. Američtí investoři jako Nike či Intel pumpují do regionu miliardy dolarů. Vietnamci, kteří emigrovali, se vrací domů, aby vedli nově vznikající firmy.

Ve Vietnamu proběhne summit APEC
Ve Vietnamu proběhne summit APEC | Foto: Reuters

Summit jako přelom

V Hanoji se v listopadu uskuteční ekonomický summit APEC, kde se sejde prezident Číny Chu Ťin Tchao, George Busch, či Vladimir Putin.

Pro Vietnam to bude chvíle, kdy se zařadí mezi uznávané ekonomické mocnosti. Summit bude důležitý i z hlediska vietnamské národní hrdosti, podobně jako pro Číňany Olympijské hry.

"Myslím, že Vietnam je novou Čínou," říká Michael Smith, šéf Hongkong and Shanghai Banking Corp.

"Sice nedosahuje její velikosti, ale je to úžasně rostoucí ekonomika," dodává. Tato země předstihla své regionální rivaly jako jsou Thajsko, Malajsie, Jižní Korea, či dokonce Indie.

Strach konkurence

Ze vstupu Vietnamu ale mají strach obchodníci i někteří kongresmani USA. Až přibude nový člen společenství, musí zmizet většina kvót a omezení, která mezi státy existují. To je totiž základní princip Světové obchodní organizace. Odbourává bariéry vzájemného obchodu mezi členy.

Foto: Aktuálně.cz

Naopak vietnamští producenti se mohou těšit na nové trhy, chtivé a bohaté zákazníky.

Ovšem i nový člen bude muset zaplatit svoji cenu. Pravidla WTO jsou totiž přísná a striktní. Týkají se státní podpory pro podniky, kladou podmínky pro svobodu podnikání. V jejím hledáčku je ale i korupce.

Podle zprávy, kterou předkládá expertní skupina, se Vietnamu povedlo splnit všechny podmínku. Bude ale muset vynaložit velké úsilí, aby tyto podmínky ustál a dokázal plnit.

 

Právě se děje

Další zprávy