Evropě dochází s Čínou trpělivost

Dušan Klimeš
25. 10. 2006 12:06
Brusel - Jako jednostranně nevýhodný se Evropské unii jeví vzájemný obchod s Čínou. Možná bude žalovat u Světové obchodní organizace (WTO).
Komisař Peter Mandelson kritizuje Čínu
Komisař Peter Mandelson kritizuje Čínu | Foto: Reuters/Paul Yeung

Evropská komise varovala asijskou zemi, aby mnohem více otevřela své hranice zahraničním investicím, jinak se vystavuje hrozbě ostré protiakce.

Čína by měla podle zprávy EU začít brát zodpovědněji své povinnosti člena Světové obchodní organizace. Měla by výrazně snížit bariéry vstupu zahraničních investorů do země, zlepšit postavení zaměstnanců a omezit svoji dotační politiku, jejímž výsledkem jsou často dumpingové ceny.

Výhody oběma

"Z otevřenosti mohou těžit obě strany," říká evropský komisař Peter Mandelson. Dodává, že přístup na evropský trh pomohl od roku 1990 dostat z chudoby 180 milionů Číňanů.

Rychlý růst by sebou měl nést i zodpovědnost
Rychlý růst by sebou měl nést i zodpovědnost | Foto: Reuters

"Čína roste ohromným tempem. To s sebou ale přináší velká očekávání ze strany partnerů. Čína musí dodržovat podmínky, které klade WTO na své členy," dodává Mandelson.

Vřelí partneři

To, že by se Evropa o svůj obchod s Čínou měla zajímat a bát se ho, potvrzují i čísla za minulý rok . Do Evropy se totiž dovezlo zboží v hodnotě o 100 miliard euro vyšší, než kolik se vyvezlo do Číny.

Vzájemný obchod se mezi lety 2002 a 2005 téměř zdvojnásobil a "říše středu" je tak nejvýznamnějším partnerem Unie.

Vzájemné vztahy EU a Číny byly v poslední době pošramoceny několika případy dumpingových cen, které musel Brusel řešit.

Foto: Aktuálně.cz

Přesto jsou Evropané připraveni s Čínou jednat. A to i na poli lidských práv a ochrany životního prostředí.

Dialog, poté stížnost

Evropští komisaři upřednostňují dialog. Přesto jsou připraveni podat stížnost k orgánům WTO, pokud nedospějí k dostatečné shodě.

K hlavním problémům, které budou EU řešit, patří diskriminační pravidla, která platí jen na zahraniční firmy, korupce na místním trhu či uměle podhodnocená měna.

 

Právě se děje

Další zprávy