Putin: Energii raději do Asie

ČTK
26. 4. 2006 12:24
Moskva/Tomsk - Konkurence na mezinárodních trzích s energií není spravedlivá a Rusko by se mělo v zásobování energetickými zdroji zaměřit na asijské země.
Vladimír Putin přichází za stůl k jednání delegací v Zrcadlovém sále
Vladimír Putin přichází za stůl k jednání delegací v Zrcadlovém sále | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Řekl to dnes ruský prezident Vladimir Putin, podle něhož Rusko nemá možnost expandovat tak, jak by si přálo. Uvedla to dnes agentura Reuters.

"Navzdory vysoké poptávce po energetických zdrojích se setkáváme s výmluvami, které nás omezují na severu, na jihu i na západě. My si musíme hledat trhy a přizpůsobit se procesům globálního vývoje.

Země v oblasti Asie a Tichomoří se rozvíjejí velmi rychle a musí s námi spolupracovat," řekl Putin.

Řada evropských zemí není spokojena se svou závislostí na energetických zdrojích z Ruska, zvláště po lednových zkušenostech, kdy kvůli sporu mezi ruskou společností Gazprom a Ukrajinou dostávaly méně zemního plynu.

Je Rusko spolehlivý dodavatel?

Rusko sice odběratele na západě Evropy ujišťovalo, že je spolehlivým dodavatelem, jeho poslední kroky ale vyznívají přesně opačně.

Gazprom si před týdnem neodpustil poznámku, že pokud nebude moci expandovat na západ Evropy, bude dodávky energetických surovin směrovat jinam.

Reakce přišla prakticky okamžitě a Evropská komise Gazprom vyzvala, aby respektoval své obchodní závazky a Evropě nevyhrožoval.

Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU
Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU | Foto: www.gazprom.com

Putin řekl, že pro diverzifikaci dodávek bude pro Rusko klíčový ropovod, který povede na pobřeží Tichého oceánu. Bude to jeden z největších projektů v odvětví energetiky a zařízení by mělo přepravovat asi 1,6 milionu barelů ropy denně.

"Jedním z našich největších projektů je systém ropovodů na pobřeží Tichého oceánu. Příliš často musíme bojovat s nespravedlivou konkurencí," řekl dnes Putin členům výboru pro rozvoj Sibiře ve městě Tomsk.

Tam se dnes setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Předpokládá se, že s ní bude hovořit především o energetických otázkách.

 

Právě se děje

Další zprávy