Evropa závislost na Rusku nevyřešila

Adam Junek
4. 1. 2006 16:19
Brusel - Pokud si EU kdy dala předsevzetí, že bude ráznější při řešení krizí, měla dnes šanci ho naplnit. Místo toho krize kvůli dodávkám ruského plynu vyzněla do ztracena.

V Bruselu se dnes k mimořádné schůzce skutečně sešli experti ze zemí pětadvacítky. Na pořadu dne byla jediná otázka: Jak řešit situaci poté, co Rusko zastavením dodávek na Ukrajinu vystavilo starý kontinent nejistotě, kolik bude mít přes zimu plynu? 

Neboli: Jak snížit závislost Evropy na ruských surovinách? Odpověď však nepřišla.

Schůzka totiž záhy skončila poté, co se ruský Gazprom s ukrajinským Naftogazem dohodly.

Kdy se pohne mrtvý brouk

"Vítáme dohodu obou stran a jsme rádi, že si všichni uvědomili závažnost situace. Apel unie navíc přinesl rychlé a pozitivní výsledky," pochválili také sebe ve společném prohlášení komisař pro energetiku Andris Piebalgs, komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová a Martin Bartenstein, rakouský ministr hospodářství, jehož země evropskému klubu právě předsedá

Dodali, že je třeba, aby Evropa "diverzifikovala své zdroje a šetřila více energiemi". Komise pak byla opětovně pověřena, aby vypracovala novou energetickou koncepci. Vše jsou to závěry, na nichž není nic nového.#reklama

Zjednodušeně se tak Výstup unie dá interpretovat: Budeme dále pokračovat ve hře na mrtvého brouka, který začne něco dělat, až to bude opravdu hořet.

Přitom řadu nových zemí, například Polsko nebo Maďarsko, půtka mezi Ukrajinou a Ruskem zasáhla. Jejich dodávky plynu poklesly až o 40 procent.

Švýcarský guláš

Ukázala se tak slabina Evropy. Je natolik závislá na ruském nerostném bohatství, že by bez tamních surovin rychle zkolabovala. Kreml, který má v Gazpromu většinu, dokázal, že má v Evropě nedozírný význam.

A také Gazprom nakonec dosáhl svého. Ukrajinská strana bude platit za plyn stejnou cenu jako ostatní země západní Evropy, tedy 230 dolarů za tisíc kubíků. Spokojen s dohodou je ale i ukrajinský Naftogaz. V průměru totiž za tisíc kubíků zaplatí jen 95 dolarů.

To vše díky následujícímu mechanismu: Gazprom nejdříve prodá plyn svému společnému podniku s rakouskou Raiffeisen Zentralbank za 230 dolarů za tisíc kubíků. Tato firma RosUkrEněrgo se sídlem ve Švýcarsku pak bude prodávat ukrajinskému partnerovi Naftogaz stejný objem plynu za 95 dolarů. Stejnou cenu pak ukrajinský podnik zaplatí švýcarské RosUkrEněrgo i za plyn z Turkmenistánu, Kazachstánu či Uzbekistánu, který je původně levnější.

 

Právě se děje

Další zprávy