Polské ano DPH topení v Česku nepodraží

Redakce EKO, čtk
2. 2. 2006 11:00
Vídeň/Varšava - Polsko nakonec nebude blokovat dohodu Evropské unie o DPH. Pro Prahu to například znamená, že nepodraží vytápění.
Euro
Euro | Foto: Aktuálně.cz

Polsko včera v noci oznámilo, že snížení sazeb DPH nezablokuje. "Přijetí dohody nestojí nic v cestě," potvrdila agentuře Reuters polská ministryně financí Zyta Gilowská.

České ministerstvo financí ústupek Polska přivítalo, protože díky tomu nebude muset zvýšit DPH na vytápění domácností.

Méně za dálkové vytápění

Dohoda pro Prahu znamená, že dálkové vytápění elektřinou, plynem a uhlím zůstane natrvalo ve snížené sazbě DPH.

Rekonstrukce bytů a domů zůstanou ve snížené sazbě do roku 2010 a bytová výstavba do roku 2008.

V případě polského veta by v roce 2008 vzrostla sazba DPH z pěti na 19 procent u všech zmíněných položek.

Katalog sociálního bydlení

Česká vláda chce zároveň vytvořit kategorii takzvaného sociálního bydlení, u kterého by mohla být snížená sazba DPH používána rovněž trvale. Podmínky chce nastavit tak, aby se do kategorie sociálního bydlení vešlo přes 70 procent nové výstavby.

Ministr financí Bohuslav Sobotka výsledek jednání přivítal. "Nepodraží dodávky tepla, které se v ČR týkají asi milionu domácností," řekl.

Připomněl, že do roku 2010 bude také platit výjimka na nižší sazbu DPH na mytí oken a další práce v domácnostech.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy kompromis umožňuje řadu výhod a obsahuje závazek, že se členské státy EU k problematice DPH vrátí v polovině příštího roku.

Praha chce prodloužit výjimky

Česko má podle něj na těchto jednáních požadovat trvalé snížení sazby DPH na výstavbu a rekonstrukce bytů a domů, nebo alespoň prodloužení výjimek do roku 2015.

Vedle toho vláda podle Prouzy stanoví definici sociálního bydlení, čímž by se měla u nové bytové výstavby z větší části odstranit hrozba zvýšení DPH z pěti na 19 procent.

Ministr financí Bohuslav Sobotka.
Ministr financí Bohuslav Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle prvních odhadů by do kategorie sociálního bydlení mohly spadat byty s podlahovou plochou do 80 až 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních.

Další podmínkou bude, aby se na jejich výstavbě podílel stát, například podporou hypoték nebo stavebního spoření. Naopak cena bytu by neměla být rozhodující.

Sobotka k tomu řekl, že ministerstva financí a pro místní rozvoj připraví návrh novely zákona o DPH, který by přesně definoval sociální bydlení. Do sněmovny již prý návrh nestihnou odeslat, takže bude připraven pro nový kabinet, vzešlý z červnových voleb.

Účinnost by novela měla nabýt od roku 2008.

Stavebníci dohodu vítají

Stavební firmy chápou dohodu nad rakouským návrhem jako menší zlo. "Ústupek Polska pro Česko určitě není špatná informace," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Klíčová podle něj nyní bude právě definice sociálního bydlení. "Právě to se mi na polském stanovisku líbilo, že tu definici požadovali," dodal. Z principu je však podle něj vytváření takové umělé kategorie špatné.

Také podle ředitele stavební společnosti Central Group Dušana Kunovského bude pro další vývoj klíčové stanovení sociálního bydlení. "Ta současná nejistota trh bydlení neuvěřitelně znervózňuje," řekl.

Bezprostředně prý stavební firmy nebudou schopné na stanovené parametry reagovat svoji nabídkou, protože příprava středně velkého bytového projektu trvá rok až 1,5 roku. Dlouhodobě však prý své nabídky určitě uzpůsobí. "Ten rozdíl v (sazbách) DPH je markantní," připomněl.

Polsko: Malé vítězství

Návrh dohody o DPH z pera rakouského předsednictví odmítly minulý týden Polsko, Kypr a Česká republika.

Česko a Kypr si ale svůj postoj během týdne rozmyslely a Polsko tedy zůstalo jedinou zemí, která ještě dohodu mohla zhatit. Ostatní státy upozorňovaly, že bez dohody by v zemích EU zdražily některé služby.

Polská ministryně Gilewská výsledek jednání nenazvala úspěchem, ale jen malým vítězstvím. "Důležité bylo najít takovou flexibilitu, abychom mohli definovat sociální aspekt bytové výstavby," řekla.

"Bylo to důležité setkání s intenzivní diskusí, po níž se nakonec polská strana připojila ke kompromisu. Výsledek schůzky je úspěchem pro celou Evropu, pro více než dvě stě milionů lidí. Konec dobrý, všechno dobré," řekl v noci na tiskové konferenci rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy