Paříž hlásí: Jsme připraveni na obří Airbus

čtk
26. 6. 2007 13:45
Superjumbo A380 má kde přistát

Paříž - Pařížské letiště Charlese de Gaulla dnes otevřelo nový terminál, který byl vytvořen tak, aby mohl přijmout i největší komerční letadlo na světě Airbus A380. Kapacita terminálu je 8,5 milionu cestujících ročně.

Skleněná budova na letišti má plochu 40 fotbalových stadionů. Její výstavba stála 645 milionů eur, tedy asi 18,5 miliardy korun a má posílit postavení Paříže, která se chce stát největším leteckým centrem v Evropě.

Provozovatel letiště Aéroports de Paris (ADP) dodal, že nová přistávací plocha, která bude plně v provozu ještě do konce letošního roku, bude schopna přijmout najednou až 26 letadel, včetně šesti superjumb A380.

Stovky pasažérů

Nové dvoupatrové letadlo A380 bylo navrženo k přepravě 555 cestujících, jeho kapacitu je však možné rozšířit až na 800 pasažérů. Začít létat by mělo v letošním roce.

Pařížské letiště v loňském roce odbavilo 56,6 milionu cestujících, přestože jeho oficiální kapacita je 47 milionů.

"Chystáme se investovat v příštích pěti letech do zvýšení kapacity letiště o 20 milionů cestujících až 2,7 miliardy eur," řekl listu Le Parisien generální ředitel ADP Pierre Graff.

Nový terminál nazývaný "pařížská galerie" bude podle agentury Reuters sloužit hlavně domácí letecké společnosti Air France a jejím zahraničním partnerům v alianci Skyteam, mezi které patří i ČSA.

 

Právě se děje

Další zprávy