Airbus se probouzí, Arabové nakoupí za 400 miliard

dkl
18. 6. 2007 12:10
Letecký salon v Paříži začal velkolepě

Paříž - Největší letecký salon světa v Paříži začal velkolepě. Dvoje aerolinky z Arábie ohlásily zakázku pro evropský Airbus za téměř dvacet miliard dolarů, což je v přepočtu více než 400 miliard korun.

Součástí obří zakázky je osmdesát letounů typu A350 v ceně šestnácti miliard dolarů pro Qatar Airlines. K tomu si ještě přiobjednaly tři A380 za jednu miliardu dolarů.

Krom toho se ohlásily i Emirates Airlines, které chtějí svoji flotilu rozšířit o osm superjumb A380. Pozadu nezůstaly ani první soukromé aerolinie Blízkého Východu Jazeera, které zvýšily o třicet svoji objednávku letadel typu A320.

Ale i americké společnosti mají chuť na nové stroje. US Airways se dohodly na budoucí obnově svého parku a koupí 22 nových A350, dalších sedmdesát starších vymění za nové.

Airbus sbírá úspěchy i s menšími obchody. Tuniský dopravce Nouvelair podepsal dohodu o dodávce dvou kusů A320.

To vše jsou pro Airbus výborné zprávy především teď, kdy se potýká s velmi vážnými problémy, a to právě kvůli A380, jehož vývoj se protáhl o několik let a spolkl o několik miliard eur víc, než bylo plánováno.

Půlstoletí výstavy

Aerosalon, jehož 47. ročník dnes začal, je označován za největší světovou přehlídku letecké techniky. A souboj o zakázky mezi evropským Airbusem a americkým Boeingem bude ostře sledován.

Nyní má výrazně navrch Boeing, který zřejmě poprvé v historii dokáže nasmlouvat více zakázek na civilní letadla než jeho konkurent.

Na novinky leteckého nebe se podle pořadatelů přijde podívat až půl milionu návštěvníků.

Přesto jde především o obchod. Očekává se, že během týdne budou oznámeny zakázky za minimálně třicet miliard dolarů. Dnešní objednávky z Kataru tento cíl velmi přiblížily.

Mezi dvěma tisícovkami vystavovatelů se objeví i český výrobce AERO Vodochody. Představí zde svůj cvičný letoun L-159B a střední část letadla, takzvaný centroplán, který bude dodávat pro italský letoun C-27J Spartan.

 

Právě se děje

Další zprávy