OECD: Vyšší ceny na Slovensku kvůli euru nebudou

Aktuálně.sk, Red Eko
17. 7. 2008 15:20
Veřejnost bude vnímat inflaci neobjektivně
Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Přechodem na euro se na Slovensku zvednou ceny v celé řadě sektorů, především v oblasti rekreačních aktivit, ovšem nijak dramaticky.

Vliv na celkovou inflaci ale bude velmi malý, v období od letošního července do července 2009 přispěje k inflaci odhadem třetinou procentního bodu.

Vyplývá to ze studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o ekonomických vlivech zavedení eura na Slovensku.

Typická domácnost bude mít v důsledku zavedení eura vyšší výdaje v průměru o 504 slovenských korun (16,73 euro).

Zvýšené výdaje přesahující 800 Sk (26,56 eur) budou mít lidé ve vyšších příjmových skupinách, protože ti vynakládají více prostředků na rekreační aktivity.

Relativně nízká regulace trhu na Slovensku by měla přitom podle OECD sehrát pozitivní úlohu ve zmírnění cenového nárůstu po příjetí nové měny, hlavně díky silné konkurenci.

"I když bude celkový cenový nárůst po přechodu na euro velmi malý, negativní úlohu může sehrát vnímání inflace ze strany obyvatelstva," upozorňuje OECD ve své studii.

Na základě zkušenosti z ostatních krajin může euro vyvolat odmítavý postoj veřejnosti, protože ta bude vnímat inflaci přehnaně, i když bude ve skutečnosti velmi nízká.

 

Právě se děje

Další zprávy