Podepsáno: Slováci budou od ledna platit v eurech

Red Eko
3. 6. 2008 11:55
Rada EU schválila i slovenský a český schodek

Lucemburk - Dnešní schůzka ministrů financí všech zemí EU přinesla konečný verdikt k žádosti Slovenska o vstup do eurozóny. Ministři sedmadvacítky na zasedání Rady EU dali zelenou vstupu Slovenska k 1. lednu 2009.

Definitivně bude celý proces ukončen 8. července na dalším zasedání ministrů financí, kteří stanoví pevný kurz slovenské koruny vůči euru. Podle diplomatických zdrojů se dá předpokládat, že tento kurz bude stejný nebo podobný jako takzvaná středová hodnota koruny, která činí 30,126 SKK/EUR, uvedl server Finanční noviny.

Po Slovinsku, Maltě a Kypru se naši sousedé stanou čtvrtou z nových členských zemí, která přijme jednotnou evropskou měnu.  

Slovenská koruna nezmizí ovšem ze dne na den. Ještě 16 dní v lednu 2009 poběží obě měny současně. Obchodníci budou po tu dobu přijímat obě platidla, ale vracet budou nazpět pouze euromince a bankovky.

Skončena byla také procedura pro nadměrný schodek v rozpočtu s Českem a Slovenskem, která byla vedena od roku 2004.

Schodky veřejných rozpočtů obou států, podle ministrů nepřekračují stanovenou hranici. Toto rozhodnutí je důležité s ohledem na přijetí eura na Slovensku.

Jednání předchází návrh německých europoslanců na odložení přijetí Slovenska do eurozóny o rok.

Čtěte více: Dva němečtí europoslanci říkají: Euro na Slovensko ještě ne

Důvodem německých obav je, že slovenská koruna jako jediná v průběhu finální přístupové fáze revalvovala dvakrát. To prý svědčí o nestabilitě měny.

Čtěte souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy