Slováci jsou pesimisté, polovina se bojí zavedení eura

Aktuálně.sk, sim
11. 7. 2008 7:30
Lidem vadí i množství kovových mincí

Bratislava - Tři dny poté, co Brusel určil kurz, na základě kterého se bude do 1. ledna příštího roku měnit slovenská koruna za euro, zveřejnila agentura TNS SK průzkum o náladách na slovensku.

Z šetření, které probíhalo v květnu, vyplývá, že Slováci se změny měny spíše obávají.

Pesimisticky se k zavedení eura staví téměř polovina obyvatelstva - 49,2 procent oslovených. Třetina se domnívá, že životní úroveň zůstane stejná. Optimisty je 15 procent respondentů. Ti očekávají, že se zlepší jejich životní úroveň. Přes šest procent pak nedokázalo na otázku odpovědět.

Největšími optimisty jsou podle očekávání mladí lidé od 15 do 39 let, vysokoškolsky vzdělaní a obyvatelé velkých měst.

Průzkum ukázal, že největší výhodu vstupu do eurozóny vidí Slováci v tom, že nebudou mít problémy při cestování po zemích Evropské unie: Tři pětiny dotázaných uvedly, že oceňují, že nebudou muset před vycestování měnit peníze, ušetří za poplatky za směnu a podobně.

Dvě pětiny (39,2 procenta) vidí výhodu i v tom, že pro ně bude snazší porovnat slovenské ceny u jednotlivých služeb a zboží s cenami v zemích EU.

Právě zvyšování cen zboží a služeb je pak nejočekávanější nevýhodou - zdražení se po zavedení eura obává 64,8 procenta Slováků.

Foto: Aktuálně.cz
Finanční analytik Aleš Michl:
Slovenské euro? Šance na úspěch je 50:50

A například 54,2 procenta dotázaných jako nevýhodu eura zmínilo, že budou mít velké množství mincí v peněžence.

 

Právě se děje

Další zprávy