Odebrat licenci ČEZ žádá bulharský generální prokurátor

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 3. 2013 16:42
Podle prokurátora ČEZ "masivně porušoval" pravidla
Foto: Aktuálně.cz

Sofia - Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence české energetické společnosti ČEZ. Česká firma je na západě Bulharska výhradním distributorem elektřiny.

Oznámila to agentura AFP. Svou žádst generální prokurátor zdůvodnil tím, že kontrola prokázala "masivní porušování" pravidel firmou.

ČEZ dnes uvedl, že v Bulharsku dodržuje veškeré tamní i unijní zákony. Ministerstvo financí, které v energetickém podniku vykonává akcionářská práva, situaci nechtělo dál komentovat.

Premiér Petr Nečas uvedl, že v tuto chvíli nemá žádné informace o údajném porušování pravidel firmou ČEZ. 

"Považuji však za velmi důležité, že jsem byl v pátek ujištěn bulharským prezidentem (Rosenem) Plevnelievem, že problémy kolem ČEZ budou vyřešeny tak, aby neutrpěla pověst Bulharska v Evropě. A že budou řešeny v souladu s evropským právem," tlumočil  premiérovu reakci mluvčí vlády Michal Schuster.

Český podnik se v posledních týdnech stal v Bulharsku jedním z terčů lidového hněvu vyvolaného vysokými cenami elektřiny.

"Probíhající vyšetřování aktivit ČEZ odhalilo masivní porušování pravidel při vystavování faktur za elektřinu zákazníkům," uvedl Cacarov v televizi a dodal: "V důsledku vrchní správní prokuratura požádala o zrušení licence ČEZ."

ČEZ: Oficiální zprávy nemáme

Cacarov rovněž požádal regulátora, aby distributorovi udělil pokutu za každý případ porušení pravidel. Vytknul současně regulátorovi, že zanedbával svou úlohu, když "bez námitek schvaloval četné výdaje" ČEZ. Příliš liberální schvalování výdajů prý přimělo firmu k účtování údajně přehnaných cen konečným zákazníkům.

Společnost ČEZ v neděli uvedla, že "žádné oficiální uvědomění o jakémkoli pochybení" od bulharské prokuratury dosud neobdržela a že výsledky kontroly by měly být známy až během několika dní.

"Jsme naprosto přesvědčeni, že dodržujeme veškeré bulharské zákony i zákony Evropské unie," řekla mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

Takto Bulhaři protestují proti české energii

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes doplnilo, že jde opět spíše o politické prohlášení. "Znovu je třeba říci že licenci může odebrat pouze regulátor, a to ve správním řízení a pouze za podmínek stanovených zákonem a při porušeni podmínek provádění licenční činnosti," sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. 

"Opět musíme apelovat na Evropskou komisi a trvat na tom, aby bylo v procesu jednání o odebrání licence zajištěn apolitický postup, ve kterém se nebudou promítat předvolební přihlášení a tlaky některých bulharských politických hráčů," dodal ministr.

Odebrat distribuční licenci ČEZu slíbil v únoru těsně před svou demisí premiér Bojko Borisov. Regulační úřad ale později upřesnil, že zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a že konečný výsledek ještě není jistý.

ČEZ působí i v Polsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. Od roku 2005, kdy zahájil mezinárodní expanzi, investoval v zahraničí 72 miliard korun.

V Bulharsku podle dřívejšího vyjádření firmy ČEZ zaplatil od roku 2005 za všechny své akvizice 12 a tři čtvrtě miliardy korun. Kumulovaný zisk před odpisy v zemi činí 15,3 miliardy korun a na dividendách z Bulharska ČEZ získal 4 miliardy a 800 milionů  korun.

Bulhaři si vynutili zlevnění

Bulharský regulační úřad nedávno rozhodl o snížení cen elektrické energie pro domácnosti v průměru o 7 procent poté, co zemi zachvátily masové protesty proti vysokým účtům za elektřinu. Protesty minulý měsíc vedly k demisi vlády.

Zlevnění jde na úkor českých distribučních společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN, oznámil úřad.

ČEZ, který je monopolním distributorem elektřiny v západní části země, musel snížit ceny o 7,17 procenta, Energo-Pro, která operuje v severovýchodním Bulharsku, o 6,22 procenta a EVN dostala nařízeno srazit ceny o 7,28 procenta.

Bulharsko zvýšilo loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.

Kromě demonstrací za nižší ceny elektřiny se ale v Bulharsku konaly protesty i z opačného důvodu: v Sofii protestovalo několik tisíc železničářů, horníků a energetiků, kteří se v souvislosti se zlevněním elektřiny obávají o práci. Úřady i ministerstvo energetiky nicméně vyloučily, že by plánovaly uzavřít některé doly nebo tepelné elektrárny.

 

Právě se děje

Další zprávy