Klaus se zlobí na vládu, málo se zastává ČEZu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 2. 2013 15:56
Česká vláda a diplomacie by podle něj měly na situaci v Bulharsku rezolutně zareagovat
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Český prezident Václav Klaus by si přál, aby vláda a ministerstvo zahraničí na situaci v Bulharsku kolem energetické společnosti ČEZ rezolutně zareagovaly.

"Takový ten tichý a nezřetelný přístup našeho ministerstva zahraničí se mi zdá dvojnásob nepřijatelný," zkritizoval Klaus českou diplomacii v čele s Karlem Schwarzenbergem, jenž je v poslední době často na mušce hlavy státu.

Klaus si prý nedokáže představit, jak by reagovaly jiné členské vlády EU, pokud by se Češi podobně chovali k některé z jejich firem.

Rezignace vlády a premiéra podle Klause znamená, že situace v Bulharsku je politickým bojem. "ČEZ je použit jako nástroj tohoto politického souboje, a ne jako příčina. To je moje čtení věci," řekl. Podle něj se podobné věci v zemi vynoří pokaždé, když se připravuje nějaká významná politická událost, například volby.

Klaus to novinářům ve středu řekl na Hradě, kde křtil svou novou knihu My, Evropa a svět. Ministr financí Miroslav Kalousek přitom po středečním jednání vlády rezolutně prohlásil, že stát jako 70% vlastník společností ČEZ udělá případně vše pro to, aby v Bulharsku o nic nepřišel.

Klausova rodina je s ČEZ spjata. Prezidentův mladší syn Jan zde pracuje jako ředitel útvaru controllingu. Starší syn Václav je zase ředitelem soukromého gymnázia PORG, které v červnu 2007 získalo dar ve výši sto milionů korun od tehdejšího generálního ředitele ČEZ Martina Romana. Ten pak sponzoroval i nově otevřenou ostravskou pobočku.

Elektrizující atmosféra v Bulharsku

V Bulharsku ve středu překvapivě podala demisi vláda premiéra Bojka Borisova. Odstoupila v reakci na masové protesty proti vysokým cenám elektřiny, jejichž terčem se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.

V úterý bulharský premiér Bojko Borisov řekl, že ČEZ by měl během nadcházejících hodin přijít v Bulharsku o licenci. Podle bulharské prokuratury ČEZ "systematicky porušoval" pravidla.

Bulharský regulační úřad ve středu prohlášení premiéra Borisova zmírnil. Podle zástupce úřadu Andona Rokova licence odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen. 

 

Právě se děje

Další zprávy