Německo bude brát plyn přímo z Ruska

ČTK, eko
9. 12. 2005 14:48
Babajevo - Gazprom oficiálně zahájila první etapu výstavby nového plynovodu, který povede do Německa. Plyn ze Sibiře bude proudit plynovodem pod hladinou Baltského moře a vyhne se tedy tranzitním zemím.

Výstavby se účastní také německé firmy E.ON a Wintershall, která patří do skupiny BASF.

Práce na novém plynovodu začínají v blízkosti města Babajevo ve Vologodské oblasti. Nový plynovod vznikne jako odnož nynějšího páteřního plynovodu, který přivádí plyn ze Sibiře. Pevninská část tedy povede z Babajeva do přístavního města Vyborg, které leží blízko Petrohradu. Tato část bude dlouhá 917 kilometrů.

Od Vyborgu začne výstavba podmořské části, jejíž délka by se měla pohybovat kolem 1200 kilometrů. Plynovod vyústí blízko města Greifswald v Německu.

Náklady na podmořskou část plynovodu by se měly pohybovat kolem čtyř miliard eur (asi 115 miliard Kč). Rusko už teď kryje spotřebu plynu v Evropě asi z jedné čtvrtiny a v Německu dokonce z jedné třetiny. Do Německa každoročně vyváží zhruba 40 miliard metrů krychlových plynu.

Trasa plynovodu je pro Rusko výhodná

Hlavní plynovod z Ruské federace totiž prochází přes území států, které dříve tvořily Sovětský svaz. Dnes jsou ale samostatné a už nejsou ochotny podvolit se vůli Moskvy, což dávají najevo tím, že za tranzit energií z Ruska požadují tučnou odměnu nebo tranzit z Ruska nejrůznějšími způsoby narušují.

Většina ruského zemního plynu a ropy prochází přes Ukrajinu. Ta má už přes rok novou vládu, která je prozápadně orientovaná a nemá zájem Rusům lacino povolovat tranzit přes své území. Rusko a Ukrajina se kvůli tranzitním poplatkům často dohadují, přestože Gazprom dává Ukrajině na nákup plynu značnou slevu.

Ceny zemního plynu se za poslední rok prudce zvýšily a vedení Gazpromu nutí Kyjev, aby za plyn z Ruska platil tržní ceny. Dnes se do sporu vložil i Putin, který řekl, že Rusko nebude ekonomiku Ukrajiny dotovat levným plynem a naznačil, že Ukrajina si už může dovolit platit za plyn více.

Přestože se výstavby plynovodu účastní i německé firmy, kontrolu nad projektem si podrží Gazprom. Uvažuje se sice o tom, že by se prací vedle firem Gazprom, E.ON a Wintershall zúčastnil i čtvrtý podnik, Gazprom ale trvá na tom, že bude mít v projektu alespoň 51 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy