Ropy je dost, investic málo

eko
24. 11. 2005 0:05
Berlín - Kvůli nedostatečným investicím do ropné infrakstuktury porostou ceny.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Každoročně vydávaná zpráva o výhledu světové energetiky (WEO 2005) se letos zaměřila na oblast Středního východu a severní Afriky.  Zpráva předpovídá do roku 2030 růst těžby ropy a zemního plynu. Kvůli nedostatečným investicím do ropné infrastruktury však porostou i ceny těchto surovin.

Podle zprávy vzroste do roku 2030 těžba ropy ve zmiňovaných oblastech o 75 procent a produkce zemního plynu se ztrojnásobí. Podíl regionu na celosvětové těžbě se zvýší z dnešních 35% na 44%. To ovšem znamená, že země Středního východu a severní Afriky budou muset do ropné infrastruktury investovat v průměru 56 miliard dolarů. Dalším problémem, o kterém se zpráva zmiňuje, je očekávaný růst emisí CO2 o více než 50 procent.

"Uvedené trendy vedou k budoucnosti, která není udržitelná z hlediska energetické bezpečnosti ani životního prostředí. Tyto výsledky je potřeba změnit a přivést naši planetu na schůdnou energetickou cestu," dodal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) William C. Ramsay.

Zpráva podrobně analyzuje ropné zdroje Alžírska, Egypta, Íránu, Iráku, Kuvajtu, Libye, Kataru, Saudské Arábie a Spojených arabských emirátů.  Podle Ramsaye je to poprvé, co se nějaká zpráva o Středním Východě a severní Africe zabývá tak podrobným hodnocením energetického sektoru jednotlivých zemí: "V době, kdy odborníci diskutují o tom, zda budou vyčerpány energetické zdroje, jsou tyto průzkumy zvlášť závažné," řekl Ramsay.

WEO si klade otázku, jaký bude vývoj situace, pokud se dostatečné investice neuskuteční nebo se změní politika zemí spotřebovávajících ropu.
 
Více o možných scénářích si přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy