Plyn a elektřina na Slovensku zdraží

ČTK, eko
1. 12. 2005 10:25
Bratislava - Ceny plynu pro domácnosti na Slovensku se od ledna zvýší v průměru o 5,84 procenta.

Elektřina domácnostem zdraží průměrně o 5,02 procenta. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci energetického regulačního úřadu (ÚRSO). Vyšší budou také ceny za dodávky vody a její odvod.

"Zvýšení cen je podstatně nižší než zdražení energetických komodit v zemích EU, k němuž došlo už během letošního roku," uvedl ÚRSO.

Ceny za dodávky vody pro domácnosti od ledna stoupnou v průměru o 5,9 procenta a poplatky za odvod použité vody se zvýší až o 15,5 procenta.

Nejvíce podraží elektřina pro domácnosti na východním Slovensku od dodavatele Východoslovenská energetika, a to o 6,71 procenta. Stredoslovenská energetika zvýší ceny o 5,75 procenta. Nejméně, o 3,46 procenta, stoupne cena od největšího distributora, Západoslovenské energetiky. Dominantní podíl na zdražení elektřiny mají vyšší nákupní ceny od výrobců elektrické energie, řekl šéf úřadu Karol Dvorák.

Nejnovější úpravu cen plynu, který pro domácnosti podražil naposledy v říjnu o zhruba pětinu, ÚRSO odůvodnil nárůstem cen ropy na komoditních burzách a pohybem slovenské měny vůči americkému dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy