Elektřina i plyn od ledna zdraží

ČTK, eko
1. 12. 2005 14:40
Praha - Plyn od ledna podraží o 4,8 procenta a elektřina o 8,9 procent. Zdraží se i dodávky tepla.

Podle dnešního rozhodnutí Energetického regulačního úřadu stoupne cena plynu v průměru o 4,8 procenta, elektřina by měla domácnostem v průměru podle odhadu ERÚ podražit o 8,9 procenta.

V některých městech stoupnou i ceny dodávek tepla, a to až o 11 procent. Domácnosti tak zaplatí příští rok měsíčně za energie až o několik stovek korun více.

Plyn podraží nejvíce na jihu Čech

Nejvíce plyn podraží v jižních Čechách, kde ceny v průměru stoupnou o téměř devět procent, naopak nejméně o 2,7 procenta plyn zdraží ve východních Čechách.

V závislosti na spotřebě plynu zaplatí domácnosti měsíčně o jednotky až stovky korun více. "Hlavním a základním důvodem pro zdražení cen dodávek je růst nákupních cen zemního plynu od zahraničních producentů," uvedl předseda úřadu Josef Fiřt.

Za elektřinu zaplatí více hlavně severní Morava

V případě elektřiny úřad od příštího roku ovlivňuje část konečné ceny, zbytek závisí na tržní ceně silové elektřiny. ERÚ však odhaduje, že konečná cena by měla stoupnout domácnostem o 8,9 procenta.

"Nejnižší nárůst cen dodávek elektřiny zaznamenají zákazníci v regionu středních Čech, naopak nejvyšší nárůst cen dodávek zaznamenají domácnosti ze severní Moravy a podnikatelský maloodběr ve východních Čechách," doplnil Fiřt.

Od ledna podraží také tepelná energie. Tempo růstu cen bude záviset na druhu paliva používaného k její výrobě. Teplo z plynu podraží o devět až 11 procent, teplo z uhlí zdraží o jedno až čtyři procenta.

Jak se zdraží plyn a elektřina od nového roku

region max. zdražení plynu
(oproti tomuto čtvrtletí)
odhad. zdražení elektřiny
(oproti lednu 2005)
Praha +5,0 % +9,9 %
Střední Čechy +3,0 % +4,2 %
Jižní Čechy +8,9 % +9,5 %
Západní Čechy +3,0 % +9,4 %
Severní Čechy +7,3 % +9,7 %
Východní Čechy +2,7 % +6,3 %
Jižní Morava +4,6 % +9,5 %
Severní Morava +5,8 % +13,3 %
průměr +4,8 % +8,9 %
Zdroj: Energetický regulační úřad / ČTK

 

Právě se děje

Další zprávy