Na záchranu krachujících zemí dáme víc, shodli se lídři

ČTK ČTK
12. 3. 2011 8:12
Eurozóna posílí úvěrovou kapacitu současného záchranného fondu
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Eurozóna posílí reálnou úvěrovou kapacitu současného záchranného fondu na 440 miliard eur (zhruba 10,7 bilionu korun). Doposud činila "jen" 250 miliard eur.

Shodli se na tom v pátek večer na mimořádném summitu lídři eurozóny. Fond byl zřízen především kvůli stabilizaci ekonomik na periferii eurozóny.

Pro tento fond vyčlenily členské země eurozóny  440 miliard eur ve formě záruk. Avšak kvůli zachování výhodného ratingu reálná úvěrová kapacita tohoto fondu činila "pouze" zmiňovaných 250 miliard eur.

Fond by měl být v roce 2013 vystřídán stálým záchranným mechanismem, u něhož eurozóna podle dohody počítá s částkou 500 miliard eur, řekla slovenská premiérka Iveta Radičová.

Dohoda také podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye umožní fondu nakupovat na primárních trzích vládní dluhopisy zemí, které z něj budou chtít čerpat.

Navýšení úvěrové kapacity znamená, že se musí zvýšit i garance. Přesnou sumu, která připadne na Slovensko, ale Radičová neuvedla. "To je otázka na ministra financí," řekla.

Více finančních prostředků eurozóna bude podle ekonomů potřebovat v případě, že by se do problémů kromě Řecka a Irska, jimž země platící eurem již pomohly, dostaly i další státy, především Portugalsko a Španělsko.

Výnosy dluhopisů obou zemí v posledních dnech vzrostly na nové rekordy a zejména v případě Portugalska se financování státního dluhu za současné velikosti úrokových sazeb stává neúnosným.

 

Právě se děje

Další zprávy