Evropská komise předpovídá rychlejší růst ekonomiky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
1. 3. 2011 11:33
Komise mírně vylepšila výhled Unie i eurozóny na letošní rok
Německo evropskou ekonomiku potáhne.
Německo evropskou ekonomiku potáhne. | Foto: Reuters

Brusel - Ekonomika Evropské unie si letos povede o něco lépe, než jsme předpovídali na podzim, rozhodla se Evropská komise. Ta vylepšila odhad ekonomického růstu sedmadvacítky i eurozóny o 0,1 procentního bodu.

Pro celou Unii tak nově po čítá s růstem hrubého domácího produktu o 1,8 procenta, v případě zemí platících eurem pak s růstem o 1,6 procenta.

"Po zpomalení růstu ve 2. polovině loňského roku, hospodářské oživení v EU znovu získává půdu pod nohama. Zatímco vývoz by měl znovu oživení podporovat, významnou měrou se na něm v letošním roce začne více podílet i domácí poptávka. Výsledkem bude více udržitelný růst," řekl novinářům eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Oživení zrychlilo v Unii také inflaci, který se podle odhadů vyšplhá na 2,5 procenta, v případě eurozóny na 2,2 procent. Tento růst nad dvouprocentním inflačním cílem Evropské centrální banky nejspíš způsobí také růst úrokových sazeb z historického minima, na které je srazila krize.

Hlavní podíl na ekonomickém růstu Unie bude mít Německo, u něhož se předpokládá zpomalení hospodářského růstu ze závratných 3,6 procenta v loňském roce na 2,4 procenta. Druhý největší ekonomika, ta francouzská by měla letos růst o 1,7 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy