Dejte přednost veřejným financím před růstem, radí OECD

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 12. 2010 11:47
Stabilita bank a veřejných financí by měla být pro eurozónu na prvním místě
Cenová stabilita v eurozóně nesmí padnout za oběť podpoře bankovního sektoru.
Cenová stabilita v eurozóně nesmí padnout za oběť podpoře bankovního sektoru. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Veřejné finance dejte na první místo, i když to může snížit rychlost vašeho ekonomického růstu, radí členským zemím eurozóny Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zaměřit by se měly na ozdravení svého bankovního sektoru bez vnější podpory.

Ve své zprávě o ekonomickém vývoji měnové unie také upozornila, že v okamžiku, kdy bude ohrožena cenová stabilita, kterou organizace definuje jako inflaci mírně pod úrovní 2 procent, Evropská centrální banka by měla stáhnout svou podporu měnové politiky. Informovala o tom agentura Reuters.

Centrální banka totiž nyní drží svou základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta a na začátku prosince se rozhodla prodloužit program levných úvěrů na podporu likvidity bank ještě do dubna příštího roku.

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání vzrostl o 1,9 procenta. Evropská komise koncem minulého měsíce zlepšila odhad celoročního hospodářského růstu eurozóny na 1,7 procenta z dříve předpokládaných 0,9 procenta. V příštím roce nicméně čeká mírné zpomalení růstu na 1,5 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy