Místo eura šilink, Východní Afrika chce jednotnou měnu

Karel Toman
28. 5. 2011 12:25
Eurozóně hrozí rozpad, ve Východní Africe má její obdoba vzniknout napřesrok
Fanoušek Pobřeží Slonoviny
Fanoušek Pobřeží Slonoviny | Foto: Sport

Narobi - V době, kdy eurozóně hrozí rozpad, je vznik obdobné měnové unie ve Východní Africe stále blíž skutečnosti.

Ve světle událostí v Evropě se ale množí otázky, jestli je na ni Afrika připravena, a zda má vůbec vzniknout.

Společnou měnu jménem Východoafrický šilink (East African Shilling) chtějí do roku 2012 přijmout Keňa, Uganda, Tanzanie, Rwanda a Burundi. Těchto pět členů Východoafrické komunity (East African Community, EAC) už roku 2005 založily společnou celní unii a roku 2010 otevřely společný trh.

Trh se 130 miliony lidí chce jednu měnu

Založení měnové unie má v představách EAC snížit výkyvy směnných kurzů, podpoří regionální obchod a přitáhne zahraniční investory.

"Pomůže to naší konkurenceschopnosti," citovala CNN generálního tajemníka EAC Richarda Seziberu. „Prospěch z toho bude mít jak ochod, tak běžný Východoafričan," dodává.

Tento příslib pro trh se 130 miliony lidí už zaregistrovaly některé z nejsilnějších ekonomik světa.  Minulý týden se Čína stala zatím poslední zemí, která k sekretariátu EAC jmenovala svého zástupce a následovala tak příklad Spojených států, Velké Británie a Francie.

Někteří analytici jsou ale ohledně načasování vzniku měnové unie i její životaschopnosti skeptičtí, upozornila CNN. Zpochybňují, že tak spletitý proces, jako je založení společné měny, je možné stihnout do roku 2012.

Vznik unie je uspěchaný

"Je mnoho nezbytných předpokladů, které musejí být splněny, aby mohla být společná měna přijata," upozornil analytik Global Market Research Phumele Mbiyo. Podle něj to je hlavně podmínka „solidní míry makroekonomické konvergence" jednotlivých členů EAC, zejména pokud jde o inflaci a rozpočtové schodky.

Mbiyo se však obává, že zvlášť pokud jde o měnovou politiku, mají členové spolku odlišné představy.  V souvislosti s tím, co se teď děje v Evropě, proto upozorňuje, že "není vždy zdaleka jasné, že jednotná měna nebo měnová unie je nezbytně vždycky dobrá věc."

Pokud se EAC do jednotné měny pustí, bude podle něj čelit mnohým z problémů, které právě řeší eurozóna.

Myslím, že by se v hodnocení možných výhod měnové unie mělo postupovat obezřetněji. Rok 2012 je podle něj nedosažitelný, protože přijetí jednotné měny by podle něj mělo předcházet období sjednocování a regulace rozpočtových a měnových politik v regionu.

Dřív než za tři roky se to nedá stihnout

Malá venkovanka z okresu Jižní Gondar se vpodvečer vrací ze školy domů
Malá venkovanka z okresu Jižní Gondar se vpodvečer vrací ze školy domů | Foto: Naďa Straková

"Nemyslím, že je to možné dříve, než za tři roky," řekl Mbiyo stanici CNN.

Cílové datum 2012 považuje za "zcela nereálné" také Jaindi Kisero, ekonomický editor velké východoafrické mediální skpupiny Nation Media Group. "Jsme velmi daleko tomu, co je k založení měnové unie potřeba," tvrdí. 

Podle jiných analytiků hlubší integraci EAC brání omezení v pohybu zboží a osob, které přetrvává navzdory zavedení volného trhu.

"Přestože dovozní clo na zboží ze států EAC bylo odstraněno, přetrvávají četné a velké netarifní bariéry zhoršující obchod mezi členy," upozornil Martine Guerguil z vedení divize pro Afriku pod Mezinárodním měnovým fondem. Volá proto po hlubších reformách, po kterých by se teprve stal realitou samotný jednotný trh.

 

Právě se děje

Další zprávy