Řecko potřebuje další pomoc. Buď víc peněz, nebo času

Karel Toman
9. 5. 2011 20:13
Odchod Řecka z eurozóny označil šéf ministrů financí spolku za "hloupost"
,,Nihil sine magno labore vita dedit mortalibus," zní citát římského básníka Horácia Quinta Flacca v nezkrácené verzi. ,,Bez tvrdé práce nám smrtelníkům život nic nedaruje," vzkazuje starou pravdu majitel této luxusní jachty kotvící v rhódském přístavu. Jakoby Horácio tušil, co nadělá Řecko Evropské komisi starostí, vzkázal jí už v druhé dekádě před Kristem: ,,hoří-li sousedovi zeď, je to i tvoje starost."
,,Nihil sine magno labore vita dedit mortalibus," zní citát římského básníka Horácia Quinta Flacca v nezkrácené verzi. ,,Bez tvrdé práce nám smrtelníkům život nic nedaruje," vzkazuje starou pravdu majitel této luxusní jachty kotvící v rhódském přístavu. Jakoby Horácio tušil, co nadělá Řecko Evropské komisi starostí, vzkázal jí už v druhé dekádě před Kristem: ,,hoří-li sousedovi zeď, je to i tvoje starost." | Foto: Karel Toman

Brusel - Evropa připouští možnost něčeho na způsob asistované restrukturalizace řeckého dluhu. Ministři financí eurozóny totiž oznámili, že připravují přebudování řeckého záchranného balíčku.

Rozhodli se tak poté, co na utajovaném pátečním jednání došla část z nich k závěru, že si Řecko nebude schopno na začátku příštího roku půjčit na finančních trzích peníze, které potřebuje na splátky svého dluhu.

Na svém veřejném setkání tento víkend pak ministři financí eurozóny otevřeně uznali, že Řecko nejspíš bude potřebovat dodatečnou hotovost ze zdrojů mezinárodní pomoci, nebo prodloužení splátek dluhu stávajícího.

Víc peněz nebo delší splátky

"Myslíme, že Řecko potřebuje další úpravy programu," řekl bez bližších detailů Jean Paul Juncker, belgický premiér a předseda skupiny ministrů financí eurozóny.

Zatímco na tomto obecném závěru se shodli analytici a úředníci už před schůzkou, podle Financial Times tady shoda končí, protože veřejné mínění ohledně budoucnosti Řecka se obrací.

Řecký ministr financí Jorgos Papaconstantinou jen řekl, že by mohla zahrnovat dodatečnou asistenci z balíku prozatímní pomoci ve výši 440 miliard dolarů, nebo prodloužení splátek dluhu.

Rozhodnutí přichází poté, co se obavy o řeckou budoucnost vrátily s rostoucími náklady na obsluhu dluhu po nové záchraně pro Portugalsko, a poté, co Řecko nedosáhlo hospodářských výsledků, k jakým se zavázalo, když přijalo původní mezinárodní pomoc.

Směs rezignace a únavy

Na zprávu, že Řecko své dluhy nezvládá, však trhy reagovaly vlažně, protože už zřejmě počítají s tím, že to zase nějak dopadne.

"Je to směs rezignace a únavy spíš než paniky," komentovala ve svém ranním vstupu reakci finančního sektoru reportérka agentury Bloomberg.

Kurzový expert Société Genérale Kit Juckes pro Bloomberg řekl, že zbytku eurozóny došlo, že volný pád Řecka by byl pro všechny mnohem horší než další pomoc. Restrukturalizace neboli prodloužení splátek dluhu je podle něj lepší řešení než nedělat nic. Euro dnes ráno posilovalo.

Podle Bloombergu se podmínky případné nové pomoci zaměří z dosavadních okamžitých škrtů spíš na dlouhodobé strukturální problémy Řecka jako je jeho konkurenceschopnost, uvolňování podmínek zaměstnávání a zakládání firem.


Ministři financí eurozóny na svého řeckého kolegu podle Financial Times také tlačili, aby Řecko zvýšilo své úsilí v prosazování privatizačního plánu za 50 miliard eur a v boji s daňovými úniky.

"Musíme teď dodržet podmínky půjček pro roky 2012 a 2013 z dočasného evropského mechanismu, protože trhy nám stále nevěří," řekl Papaconstantinou. Připustil přitom, že se Řecko vzdalo svých plánů na návrat k nákupu dluhu na finančních trzích ke konci letošního roku.

Svá prohlášení učinili Juncker a Papaconstantinou poté, co se v pátek zúčastnili utajovaného jednání vybraných ministrů financí eurozóny a vysokých evropských úředníků.

Řecko na cestě z eurozóny? "Hloupost"

Řecko si potřebuje na splátky dluhů příští rok půjčit 25 až 30 miliard eur, které nebudou pokryty stávajícím mezinárodním záchranným plánem. Kromě prodeje dluhopisů evropskému záchrannému fondu by Athény podle nejmenovaného řeckého vysokého úředníka mohly navrhnout dobrovolné prodloužení splatnosti dluhu připadající na příští rok.

Dostalo se také na skandál, který rozvířil německý deník der Spiegel. Ten totiž v pátek zneklidnil trhy, když zveřejnil text o tom, že se Řecko chystá vystoupit z eurozóny. Šéf skupiny ministrů financí eurozóny to označil prostě za "hloupost".


 

Právě se děje

Další zprávy