Miliardy míří na venkov

ČTK
10. 5. 2006 14:36
Praha - V průměru zhruba 13,4 miliardy korun ročně bude moci v letech 2007 až 2013 čerpat venkov a zemědělství z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a ze spolufinancujícího příspěvku ČR.

Na celkové sumě 93 miliard by se měla 73 miliardami podílet EU, zbytek připadá na ČR, vyplývá z Národního strategického plánu rozvoje venkova. Ten dnes na návrh ministerstva zemědělství schválila vláda, řekl po jednání kabinetu ministr zemědělství Jan Mládek.

Z celkového ročního přídělu by mělo jít podle návrhu MZe více než 22 procent na konkurenceschopnost zemědělství, lesnictví a potravinářství.

Přibližně 55 procent na zlepšování životního prostředí a krajiny, necelých 17 procent na rozšiřování okruhu hospodářských činností a podpory kvality života na venkově a přibližně pět procent na podporu záměrů venkovských partnerství.

Plán rozvoje venkova slouží k přípravě návazného dokumentu - Programu rozvoje venkova ČR na roky 2007 - 2013, který bude obsahovat konkrétní opatření a finanční částky.

O rozdělení peněz měli v rámci národní diskuse rozdílnou představu zejména nevládní agrární organizace a zástupci obcí a regionálních samospráv.

Kritika na adresu MZe zazněla například od Spolku pro obnovu venkova, který kritizoval nízký objem prostředků pro samotný venkov. Konečnou verzi ministerstvo považuje za vyváženou.

Navíc financování rozvoje venkova a zemědělství podle resortu nespočívá jen na Evropském zemědělském fondu pro rozvoj venkova. Další peníze poskytují strukturální fondy, fond soudržnosti a také Evropský zemědělský a záruční fond.

 

Právě se děje

Další zprávy