Operátoři podlehli Bruselu, musí zlevnit

Dušan Klimeš
9. 5. 2006 18:28
Brusel - Evropská komise získala "skalp" mobilních operátorů.
Foto: Aktuálně.cz

Strach z kroků komise a nejistota z toho, co vše by mohlo být napříště regulováno, dotlačila telekomunikační giganty k dobrovolnému snižování cen za roaming, tedy volání ze zahraničí.

Svůj úmysl snížit ceny za přeshraniční volání oznámil v pondělí jako první britský Vodafone. Do příštího dubna by měly klesnout až o čtyřicet procent.

V úterý se k tomuto kroku odhodlala i jeho konkurence, firmy Eurotel a T-Mobile. Zákazníci, kteří využívají služeb firmy T-Mobile, mohou ušetřit desítky procent, pokud využijí její službu Cestovatel.

"I my připravujeme nabídku roamingových služeb, která s nastupujícím létem
osloví všechny naše zákazníky výhodnými cenami," uvedl pro agenturu ČTK tiskový mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl.

Obě firmy tak přislíbily levnější volání již na toto léto, nikoli na příští rok jako Vodafone.

Společnost O2, která patří stejně jako Eurotel firmě Telefónica, oznámila, že její plán na zlevňování roamingového volání je ve finální fázi.

Bruselská mise

Ještě před týdnem se zástupci společností vypravili do Bruselu, aby Evropské komisi jasně sdělili svůj postoj a demonstrovali nesouhlas s kroky, které se snaží EK učinit.

Dnes je vše jinak. Důležití hráči na telekomunikačním trhu sami ustupují hrozbám Bruselu a mění své sazebníky.

Japonky dlouze telefonují mobilem, přestože vědecké výzkumy prokázaly, že dlouhodobé používání mobilních telefonů může způsobit nádor na mozku.
Japonky dlouze telefonují mobilem, přestože vědecké výzkumy prokázaly, že dlouhodobé používání mobilních telefonů může způsobit nádor na mozku. | Foto: Reuters

Je však otázkou, zda tento postup povede k opuštění plánu EK na novou směrnici. Není to totiž poprvé, co mobilní giganti slibují razantní snižování cen.

Navíc EK má zájem nejen snížit náklady klientů na volání, ale zároveň chce prosadit, aby cenová politika v této oblasti byla přehlednější a tarify jednodušeji postavené.

Nechte to trhu

Celý problém s cenami za volání ze zahraničí se dostal na pořad dne ve chvíli, kdy evropská komisařka Vivian Redingová zveřejnila svůj záměr prosadit směrnici regulující právě tuto oblast.

"Navrhuji, aby se všechny bezdůvodné poplatky za roaming zrušily cestou nařízení EU. Uživatel mobilního telefonu by neměl platit více jenom proto, že cestuje do zahraničí," řekla Redingová.

Tím však spustila nepřekvapivou vlnu nevole ze strany mobilních operátorů. Ti se začali okamžitě bránit a argumentovat, že roamingové ceny postupně a každoročně klesají.

Na svoji obranu dále prohlašovali, že ceny jsou výsledkem konkurenčního boje a není vhodné a žádoucí, aby byly regulovány "shora".

Obava z klesajících cen je ze strany operátorů logická. Roaming totiž tvoří až patnáct procent jejich zisků a nařízené ceny by jim mohly nabourat ziskovou politiku.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy