Ekonomika Unie zrychlí, mohla by ale víc

Adam Junek
8. 5. 2006 13:00
Brusel - Poroste, tvrdí Evropská komise o unijní ekonomice. Ale mohla by víc, dodává jedním dechem. Nebezpečím číslo jedna zůstává drahá ropa. Uvnitř: INFOBOX
Šéf Evropské komise José Manuel Barroso
Šéf Evropské komise José Manuel Barroso | Foto: EK

Vyplývá to z dnes zveřejněné jarní ekonomické prognózy. Podle ní dosáhne v letošním roce ekonomický růst EU 2,3 procenta, eurozóna bude o kousek pomalejší s 2,1procentním růstem. Odhad bruselské administrativy se tak mírně zlepšil oproti podzimní předpovědi, kdy odhadovala 2,1, respektive 1,9 procenta.

Jsou třeba další reformy

A co je důvodem takto optimistických předpovědí? Hlavními tahouny růstu robustní zvýšení investic, pokračující silný růst světového hospodářství a zlepšení vyhlídek německé ekonomiky. Největším nebezpečím je už tradičně vysoká cena ropy, která v posledních měsících lámala rekordy a pohybovala se vysoko nad 70 dolary za barel.

Infobox

RŮST VYBRANÝCH EKONOMIK

(údaje v procentech)

Země Růst 2006 Růst 2007 Německo

1,7

1,0

Francie

1,9

2,0

Velká Británie

2,4

2,8

EU-25

2,3

2,2

Eurozóna

2,1

1,8

Česko

5,3

4,7

Slovensko

6,1

6,5

Maďarsko

4,6

4,2

Polsko

4,5

4,6

"Evropa musí pokračovat po cestě reforem, napravovat rozpočtové nerovnováhy tam, kde se vyskytují, vynakládat více potřebných investic na výzkum a vývoj, inovace a vzdělávání. Pouze pak nezaměstnanost více klesne," varoval komisař Joaquín Almunia, zodpovědný za hospodářské a měnové záležitosti.

Právě nezaměstnanost je jedním z hlavních lajtmotivů tak zvané lisabonské strategie. V tomto a příštím roce by mělo na území pětadvacítky vzniknout zhruba 3,6 milionu pracovních míst. Tím by se měla míra nezaměstnanosti snížit z předloňských více než devíti procent už jen na 8,2 procenta příští rok.

Rok ale 2007 už nemá být podle odhadů unijního aparátu už tak zářivý. Růst celé unie jen mírně zpomalí na 2,2 procenta, v zemích se společnou měnou to bude 1,8 procenta. Přesto to bude více než v loňském roce, kdy růst dosáhl 1,6, respektive 1,3 procenta.

Česku se bude také dařit

Dynamika evropského klubu navíc zaostává ve srovnání s okolním světěm. Americká ekonomika by měla poskočit o tři procenta, Japonsko o zhruba 2,8 procenta a zbytek Asie se bude chlubit růstem přes sedm procent.

Foto: Aktuálně.cz

Podobný vývoj jako celou Unii čeká také Českou republiku, jen čísla jsou o poznání lepší. Jarní prognóza slibuje Česku letos růst ve výši 5,3 procenta a napřesrok 4,7 procenta. Také nezaměstnanost se bude snižovat, a o až na 7,6 procenta příští rok.

Česko bude těžit především z rostoucí soukromé spotřeby, kterou potáhne snižující se nezaměstnanost. Ekonomice pak prospějí zahraniční investice a také větší využívá strukturálních fondů Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy