Microsoft se podvolil Bruselu

aju
31. 7. 2006 11:33
Brusel - Jen už žádnou pokutu! I tak se dá vnímat krok Microsoftu, který předal Evropské komisi veškeré dokumenty, jež požadovala.
Komisařka Evropské komise pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová
Komisařka Evropské komise pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová | Foto: EK

"Dostali jsme technickou dokumentaci. Nyní ji podrobně analyzujeme, zda skutečně splňuje veškeré požadavky, které komise vznesla," uvedla podle agentury Reuters jedna z mluvčích komise.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Microsoft se tak snaží vyhnout další pokutě, kterou mu Brusel pohrozil. Původně firmě vyměřili evropští úředníci pokutu bezmála půl miliardy eur za porušení pravidel volné soutěže. A stanovili si další podmínky, jako zveřejnění některých prvků operačního programu, aby ostatní soutěžící na trhu mohli doplňovat jeho systém vlastními programy. Mimo to musel Microsoft "odstranit" ze základní verze Windows přehrávač Media Player.

Americká firma to však nestihla v časovém limitu, a tak jí tento měsíc evropská komisařka pro volnou soutěž Neelie Kroesová vyměřila "nášup". Denní pokuta od 15. prosince loňského roku činila 1,5 milionu eur. Takže celkem přesáhla 280 milionů eur.

Teď by byl postih ještě citelnější. Pokud by totiž Microsoft do dnešního dne svá pochybení nenapravil, mohl by se denně dočkat pokuty až tří milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy