Gates opouští softwarový svět

Michal Najman
16. 6. 2006 11:00
Seattle - Softwarový vizionář a nejbohatší muž světa Bill Gates se rozhodl opustit Microsoft a věnovat se své nadaci.
Bill Gates oznamuje novinářům svůj odchod z Microsoftu a předání faktického řízení společnosti do rukou Steva Ballmera.
Bill Gates oznamuje novinářům svůj odchod z Microsoftu a předání faktického řízení společnosti do rukou Steva Ballmera. | Foto: Reuters

Padesátiletý Gates, který před jednadvaceti lety založil společnost Microsoft a řídil ji v obdobích masivního růstu, si podle svých slov uspořádal své priority a rozhodl se věnovat většinu svého času nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Změna neproběhne s okamžitou platností. Odchod bude plynulý a jeho konečné datum je stanoveno na červenec 2008.

V současnosti se pouze vzdá jedné ze svých funkcí, a to šéfa vývoje softwaru. Tu převezme Ray Ozzie, který u Microsoftu pracuje teprve druhý rok. Zkušenosti a předpoklady k tak náročné funkci však má.

Infobox

Nejštědřejší přispěvatelé charity v letech 2001-2005

  • Gordon a Betty Mooreovi (Intel) - 7,05 mld. dolarů
  • Bill a Melinda Gatesovi (Microsoft)  - 5,46 mld. dolarů
  • Warren Buffett - 2,62 mld. dolarů
  • George Soros - 2,37 mld. dolarů
  • Eli a Edythe Broadovi - 1,48 mld. dolarů

Zdroj: ČTK

V polovině osmdesátých let vytvořil program Lotus Notes a poté pracoval dlouhé roky ve společnosti IBM. Do Microsoftu přišel minulý rok, když softwarový gigant spolkl jeho firmu Groove Networks.

Hlavní postavou Ballmer

Kdo převezme po Billovi kormidlo mírně se potácejícího Microsoftu?

V roce 2000 převzal funkci ředitele společnosti Steve Ballmer a od té doby klesly akcie o 60 procent. I přes tento neúspěch mu Bill Gates věří.

"Steve je ten nejlepší výkonný ředitel pro Microsoft, kterého si umím představit," prohlásil Bill Gates na tiskové konferenci.

Investoři však jeho důvěru nesdílí. "Potřebujeme ten starý dobrý Microsoft se svou vizí, kterou měl před několika lety s Gatesovou vizí. Nemyslím si, že Ballmer je tou silnou vůdčí osobností, která je schopna obstát v obtížných situacích, jež Microsoft čekají," řekl agentuře Bloomberg investor Brad Hall.

Konkurence nadšená

"Pro nás je to výborná zpráva, protože Bill je brilantní," prohlásil Bruce Chizen, výkonný ředitel společnosti Adobe Systems, pro kterou je Microsoft silným konkurentem.

EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters

Microsoft dvacet let měnil svět. Díky jeho operačním systémům pronikly osobní počítače do většiny domácností a staly se součástí našeho života.

V současnosti již Microsoft ztrácí s konkurencí krok a zdá se, že mu dochází dech. Na internetu ho drtí Google, operační systém Windows Vista se zpožďuje a odborníci poukazují na podobnost s konkurenčním Mac OS X od firmy Apple. Na poli herních konzolí zase Microsoftu úspěšně konkuruje Sony.

Microsoft možná stojí před nejobtížnějším obdobím své historie.

A bude ho muset zvládnout bez Billa Gatese. 

 

Právě se děje

Další zprávy