Jak obnovit důvěru bank? Nizozemí přijalo první garance

Ekonomika Ekonomika
26. 11. 2008 15:12
Firma od vlády dostane 1,5 miliardy eur
Foto: Aktuálně.cz

Amsterdam - Může 1,5 miliardy eur obnovit důvěru bankovního trhu? Právě takovou částku a právě z tohoto důvodu poskytlo nizozemské ministerstvo financí bankovní společnosti LeasePlan, která je u nás známá spíš jako největší poskytovatel operativního leasingu vozidel.

"Chápeme program vládních záruk jako velice dobrou iniciativu a věříme, že jakmile i další banky začnou těchto záruk využívat, výsledkem bude návrat poměrů na kapitálových trzích k normálu. První pozitivní známky obdobných programů už se projevují v různých evropských zemích," komentuje rozhodnutí Guus Stoelinga ze společnosti LeasePlan.

Garance o objemu půl druhé miliardy eur půjde z 200miliardového balíčku, jejž pro tyto účely vyčlenila nizozemská vláda. Ta si od tohoto kroku slibuje obnovení normálních mezibankovních vztahů a dostupnosti běžného financování pro podniky a spotřebitele. Finanční ústavy totiž mají tváří v tvář ekonomické krizi snahu přestat půjčovat peníze, a to jak ven, tak i mezi sebou navzájem.

Firma, která má v Nizozemsku statut banky, po obdržení vládní záruky vydá dluhové cenné papíry do výše maximálně 1,5 miliardy euro. Garantovaná emise bude nabídnuta národním a mezinárodním investorům v prosinci 2008. "Schválení naší žádosti ministerstvem potvrzuje to, že LeasePlan splňuje přísné podmínky, které od účastníků programu vyžaduje nizozemská vláda." domnívá se Stoeling.

LeasePlan je od roku 1993 držitelem všeobecné bankovní licence a dohled nad ním vykonává přímo Nizozemská centrální banka. Před udělením garance se nizozemská vláda radila s Nizozemskou centrální bankou a zkoumala likviditu a solventnost LeasePlanu.

 

Právě se děje

Další zprávy