Německou Hypo Real Estate má zachránit 50 miliard eur

Reuters Lenka Málková, Reuters
6. 10. 2008 10:00
Stát poskytne 35 miliard, dalších 15 miliard eur dají banky
Není se čeho obávat. Německá vláda a investoři poskytnou na záchranu Hypo Real 50 miliard eur.
Není se čeho obávat. Německá vláda a investoři poskytnou na záchranu Hypo Real 50 miliard eur. | Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda a soukromí investoři se pokusí odvrátit pád banky Hypo Real Estate 50 miliardami eur (1,2 bilionu korun).

Po nedělním maratonu jednání padlo dnes ráno konečné rozhodnutí. Ze státní pokladny půjde 35 miliard eur a 15 miliard poskytne finanční sektor, potvrdilo ministerstvo financí.

Otázkou však zůstává, jestli 50 miliard euro Hypo Real opravdu zachrání. Podle internetového vydání Spiegelu by totiž bylo nutné nalít do hypotečního ústavu o 20 až 50 miliard eur více.

Krizi zachránila Merkelová

Pomoc bance přislíbilo začátkem týdne konsorcium bank spolu s německou vládou. Mluvilo se o 35 miliardách eur (868 miliardy korun), které by měly na záchranu stačit.

Když se však o víkendu ukázalo, že situace je mnohem vážnější, banky nabízenou pomoc stáhly. Zasáhnout tak musela německá vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Nezakutálí se ani euro, ukazuje možná německá kancléřka Angela Merkelová
Nezakutálí se ani euro, ukazuje možná německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

"Manažeři a finanční instituce musí převzít odpovědnost. Musíme zachránit HRE a postarat se, aby krize neinfikovala celý náš bankovní systém," prohlásila během nedělních jednání Merkelová.

Vaše vklady jsou v bezpečí, vzkazuje

Nakonec se jí podařilo uklidnit občany i získat potřebnou pomoc. "Jde nám o to, aby se žádný občan nemusel bát o bezpečnost svých vkladů," citovala kancléřku agentura AP.

Kabinet bude garantovat všechny soukromé vklady v bankách. Analytici odhadují, že jde o sumu přesahující 500 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy