Shell vévodí evropským firmám. Má nejvyšší zisk

trs
31. 1. 2008 12:00
Rekordní rok nezkazilo ani slabší poslední čtvrtletí

Londýn - Britsko-nizozemská ropná společnost Shell dosáhla loni rekordního zisku. Její zisk za rok 2007 činil 26,7 miliardy dolarů (více než 480 miliard korun), což je nejvíce mezi všemi evropskými firmami.

Shell je v oblasti nestátních ropných společností absolutní špičkou, má druhou největší tržní hodnotu na světě.

Výborný výsledek Shellu trošku pokazil slabší čtvrtý kvartál roku 2007. Finanční analytici, které v průzkumu oslovila agentura Reuters, předpokládali za toto období čistý zisk 6,1 miliardy dolarů, společnost však dosáhla získala pouze 5,74 miliard.

Tiskový mluvčí společnosti uvedl, že hůře, než předpokládali analytici, si vedla rafinerská divize, píše agentura Reuters.

Ropnému koncernu také loni vzrostly kapitálové výdaje - v říjnu Shell předpokládal navýšení na 24 až 25 miliard dolarů, zatímco na konci roku částka dosáhla 26,6 miliardy. Společnost byla nucena navýšit rozpočet i na další roky. Na příští rok se předpokládá další růst, až na 28 až 29 miliard.

Zpomalení růstu zisku i zvýšení rozpočtu je zaviněno především rostoucími náklady na těžbu ropy a zemního plynu, kvůli nimž musel Shell omezit produkci. Situaci negativně ovlivnily i nepokoje v Nigérii, které přiměly Shell k omezení tamní těžby.

Více zde: Shell kvůli násilnostem v Nigérii omezil těžbu ropy

 

Právě se děje

Další zprávy