Zisk České spořitelny vzrostl na 14 miliard

Tomáš Fránek
30. 10. 2008 7:35
Banky zveřejňují výsledky hospodaření
Logo České spořitelny
Logo České spořitelny | Foto: Českaá spořitelna

Praha - Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny vzrostl v letošním třetím čtvrtletí o více jak 73 procent na 14 miliard korun.

Výsledek ovlivnily tři hlavní faktory: provozní zisk meziročně vzrostl o 32,3 procent na 16,6 miliardy korun, pozitivní vliv na čistý zisk měl jednorázový výnos z prodeje Pojišťovny ČS v objemu 4,26 miliard korun, který byl schválen v březnu 2008 a zakončen v září 2008.

Opačným směrem působila krize na finančních trzích, která se promítá v záporném výsledku z přecenění finančních aktiv 0,75 miliardy korun

Banky v době krize

„I přes stávající překotný vývoj na finančních trzích dosahujeme vynikajících a udržitelných obchodních výsledků," uvedl Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny.

Česká spořitelny je další banka, která oznámila výsledky svého hospodaření. Největší tuzemské bance, ČSOB, klesl během čtvrtletí zisk o 2,8 miliardy korun. Na hospodaření banky tak dopadne světová finanční krize.

Zatímco ještě v polovině roku banka hlásila zisk 5,5 miliardy korun, dnes ho zredukovala - za první tři čtvrtletí letošního roku vydělala celkem 2,7 miliardy korun. Pokud by banku krize nezasáhla, její čistý zisk by byl 8,9 miliardy korun.

"Výborné výsledky obchodních činností byly sníženy nepřímými důsledky finanční krize. ČSOB se totiž rozhodla velmi konzervativně přecenit své investiční portfolio v souvislosti s aktuálním děním na světových finančních trzích," uvedla banka ve zprávě.

"Nadále platí, že světová finanční krize nebude mít dopad na stabilitu ČSOB, ani na její klienty, pouze dojde ke snížení čistého zisku za rok 2008," uvedl mluvčí banky Ivo Měšťánek.

Banka výsledky hospodaření oznámila poté, co belgická bankovní skupina KBC, které v Česku patří ČSOB, zveřejnila výrazné ztráty, které utrpí po pádu islandských a amerických bank.

Nebude to mít vliv

Odepíše téměř 40 miliard korun z hodnoty cenných papírů, jež jsou jištěny především padlými bankami. Klientů ČSOB by se problémy neměly dotknout.

Na situaci reagovaly i další tuzemské banky.

Komerční banka a Raiffeisenbank už vyloučily, že by měly potíže v souvislosti se současnou finanční krizí a očekávaly zhoršení hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí.

"Komerční banka nemá žádnou významnou expozici vůči rizikovým cenným papírům, která by mohla mít dopad na hospodářské výsledky banky. Finanční výsledky Komerční banky za třetí čtvrtletí, které budou uveřejněny 7. listopadu, potvrdí příznivý trend hospodaření, který banka zaznamenala již v první polovině roku, a zároveň potvrdí silnou pozici banky," uvedla dnes mluvčí KB Monika Klucová.

 

Právě se děje

Další zprávy