Zisk ING a UniCredit se propadl, Česko je výjimkou

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
12. 11. 2008 14:35
Nizozemská ING hlásí ztrátu poprvé
Sídlo UniCreditu v Praze.
Sídlo UniCreditu v Praze. | Foto: Ondřej Besperát

Milán/Amsterdam - Strmý propad světového bankovního sektoru pokračuje. Největší italskou obětí krize je UniCredit, poprvé se ve ztrátě ocitla i nizozemská ING.

Nizozemská bankovní skupina ING Groep NV, která v říjnu získala státní pomoc ve výši 10 miliard eur, vykázala ve třetím čtvrtletí vůbec první ztrátu ve výši 478 milionů eur.

Mohou za to odepsané akcie, dluhopisy a další aktiva za 1,51 miliardy eur. Výsledek je přesto lepší, než předpovědi expertů a banky samotné.

"Trhy budou nadále velice turbulentní. Počítám s klesajícími cenami aktiv, zhoršujícími se ekonomickými podmínkami a tlakem na výsledky až do příštího roku," okomentoval výsledky šéf Michel Tolmant.

Akcie ING na to zaragovaly pádem. V úterý spadly o 6,2 procenta na hodnotu 8,08 eur a celkově už letos ztratily 70 procent.

To druhá největší italská banka UniCredit SpA problémy neskrývá už nějaký čas. Její zisk se ve třetím čtvrtletí letošního roku snížil o 54 procent na 551 milionů eur. V souvislosti s finanční krizí musela odepsat 1,3 miliardy eur.

Radost ji tak dělí pouze růst v oblasti střední a východní Evropy, kde je největší bankovní skupinou a v divizi drobného a firemního bankovnictví. 

Podle oznámených výsledků vykázala UniCredit Bank České republiky za tři čtvrtletí roku 2008 zisk ve výši 3 298 milionů korun, čímž se meziročně zisk po zdanění zvýšil o 40,2 procenta. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 5,8  procenta. 

 

Právě se děje

Další zprávy