Belgický vlastník ČSOB prodělal miliardy

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
15. 10. 2008 15:31
KBC investovala do islandských a amerických bank
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Brusel - Belgická bankovní skupina KBC, která vlastní ČSOB, přišla o 40 miliard korun. Investovala do cenných papírů, které jsou jištěny padlými islandskými a americkými bankami.

Patří mezi ně islandské banky Kaupthing, Landsbanki a Glitnir a americké Washington Mutual a Lehman Brothers.

KBC odepíše 1,6 miliardy eur z hodnoty cenných papírů a předběžně oznámila, že kvůli tomu vykáže za třetí čtvrtletí ztrátu v rozmezí 880 až 930 milionů eur.

Souvislosti: České banky investovaly do Islandu. Prý je to neohrozí

Vedení banky však tvrdí, že kapitálová pozice KBC je stále silná a udrží dostatečný poměr mezi svým kapitálem a závazky nad hranicí 8,5 procent.

Na problémy banky upozornila ratingová agentura Moody's Investor Service, když oznámila přehodnocení pěti balíků cenných papírů vydaných KBC.

ČSOB tvrdí, že nejde o problém.

"Dopad finanční krize bude též do ziskovosti ČSOB a způsobí nižší, ale stále kladný očekávaný zisk ČSOB za rok 2008. Jedná se o účetní přecenění majetku, nikoli o realizovanou ztrátu," stojí v tiskové zprávě ČSOB.

ČNB byla o přecenění některých investic a dopadu do hospodářského výsledku KBC informována s předstihem od Belgičanů i ČSOB.

"Vzhledem k situaci na zahraničních finančních trzích Česká národní banka postup KBC očekávala a veškerá veřejná prohlášení České národní banky o stabilitě domácího finančního trhu již brala v úvahu situaci popsanou v dnešním oznámení ČSOB a KBC," uvedl Pavel Zúbek ze Samostatného odboru komunikace ČNB.

"ČSOB je stabilní banka, která k dnešnímu dni plní všechny regulatorní požadavky pro ni vyplývající ze zákona o bankách a příslušných regulatorních norem," doplnil Zúbek.

 

Právě se děje

Další zprávy