Hyundai: Případná dohoda v únoru

eko, ČTK
26. 1. 2006 10:52
Praha - Jednání České republiky s jihokorejskou automobilkou Hyundai zatím nebyla uzavřena a budou pokračovat. Uvnitř: VIDEO .

Zástupci korejské automobilky jednali v Praze se zástupci MPO a agentury CzechInvest od pondělí do dnešního rána.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban řekl, že nadále platí, že obě strany by chtěly uzavřít dohodu o porozumění do konce února.

V současné době se podle ministra dále povedou jednání o detailech memoranda. Negociace z tohoto týdne však podle Urbana posunuly investici "velmi dopředu."

Obě strany debatovaly například o urychlení výstavby rychlostní komunikace Nošovice - Žilina, harmonogramu případné výstavby a náboru zaměstnanců. Jednání se vedla a budou nadále pokračovat například o podílu českých subdodavatelů pro automobilku.

"Podíl z České republiky má být významný, více nyní říci nemůžeme," doplnil šéf CzechInvestu Tomáš Hruda.

Uzavřena podle Urbana zatím nebyla například také jednání o struktuře investičních pobídek či jazyku, v jakém bude memorandum vypracováno. Konkrétnější informace však nechtěl podávat.

Hyundai chce do stavby továrny investovat zhruba miliardu eur a ročně vyrábět asi 300 tisíc vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

Český stát nabízí Korejcům daňové úlevy a dotace v celkové hodnotě až 3,5 miliardy Kč. Podle Lidových novin ale utratí kvůli příchodu Hyundai ještě 2,5 miliardy Kč, a to například na rozšíření silnice na Slovensko, kde má Hyundai dceřinou automobilku KIA.#reklama

Meziresortní hodnotitelská komise minulý týden kvůli investičnímu záměru Hyundai schválila peníze na druhou fázi výkupu pozemků v průmyslových zónách v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Mezi Holešov, Mošnov a Nošovice bude podle MPO po počáteční investici 293 milionů korun rozděleno dalších 642 milionů.

"Máme spočítáno, že pokud by se realizovala tato investice, tak přínos pro růst HDP by se pohyboval okolo 1,1 až 1,2 procenta. předpokládáme, že by to mohlo být v roce 2008," doplnil Urban.

 

Právě se děje

Další zprávy