Proč se Evropa bojí Gazpromu jako Ruska

rst, ČTK
3. 1. 2006 0:00
ANALÝZA - Gazprom, nejbohatší firma Ruska. Disponuje největšími prokazatelnými zásobami zemního plynu na světě. A stala se významným nástrojem ruské zahraniční politiky.

Jakou to představuje moc, to v posledních dnech pocítila Ukrajina, když jí Rusové přerušili dodávky plynu. A následně polovina Evropy.

Jak se vyvíjí plynařská krize ČTĚTE ZDE

Nejen Ukrajina, ale i mnoho dalších zemí je na ruském gigantu závislých víc, než by jim bylo milé.

Slovensko odebírá 100 procent plynu z Ruska. U Bulharska a Řecka je to víc než 90 procent, nad 70 procenty jsou i Česko a Maďarsko. Rakousko či Polsko od Gazpromu kupuje asi 60 procent svých zásob.

Co se může dít, pokud by se kterýkoli z menších států vydal směrem, který jde podle přesvědčení Ruska jednoznačně proti jeho zájmům, demonstruje Ukrajina víc než zřetelně. Po tzv. "oranžové revoluci", kdy se k moci dostal prezident Viktor Juščenko, inklinující k EU a NATO, nejprve postupně "ochladly vztahy".

Na přelomu tohoto týdne se uzavřely i kohouty.

Gazprom ovládá Kreml

Státní podnik Gazprom vznikl na základech sovětského ministerstva plynárenského průmyslu v roce 1989. Ruská akciová společnost (RAO) Gazprom byla založena výnosem prezidenta z listopadu 1992.

Podíl státu v Gazpromu se v posledních letech pohyboval těsně pod 40 procenty, letos v červnu Gazprom schválil prodej dalších 10,7 procenta svých akcií vládě za 203,5 miliardy rublů (5,9 miliardy eur).

Prvním krokem k ovládnutí Gazpromu ze strany Moskvy však bylo odvolání dlouholetého šéfa firmy Rema Vjachireva v květnu 2001. Místo něj Kreml dosadil do vedení Alexeje Millera, velkého přívržence prezidenta Vladimira Putina. Ve vedení firmy jsou také například vedoucí prezidentské kanceláře Dmitrij Medveděv nebo ministr hospodářského rozvoje a obchodu German Gref.

1/5 ruského rozpočtu

Světový plynárenský gigant vlastní asi 16 procent světových zásob plynu, v samotném Rusku plné dvě třetiny. Na světové produkci se podílí 20 procenty, tu ruskou kryje z 90 procent.

Alexej Miller
Alexej Miller | Foto: Gazprom

Firma a stát se tak logicky potřebují - například příjmy ruského státního rozpočtu plní z celé pětiny právě Gazprom.

Co je GAZPROM

Zaměstnanci: asi 330 tisíc lidí

Odhad zásob: 29 bilionů metrů kubických plynu

Produkce: 2001 - 512 miliard m3; Loni - již 545 miliard

Největší ložiska: region Nadym-Pur-Taz na západní Sibiři

Export: do třicítky zemí (Česko má kontrakt do roku 2015)

V loňském roce společnost zvýšila čistý zisk o 24 procent na 161,08 miliardy rublů (135 miliard korun). Vyvezla přitom plyn za rekordních 19 miliard dolarů.

Svou nepostradatelnost Gazprom posiluje i téměř 60 dceřinými společnostmi - vyrábí v nich průmyslové zboží nejrůznějšího zaměření, vydělává státní pokladně další peníze.#reklama

A zaměstnává statisíce lidí. Firma vlastní podíly ve stovce ruských i zahraničních podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy