Rusko - ukrajinská válka o plyn končí

4. 1. 2006 12:39
Moskva - Rusko a Ukrajina se dohodly na cenách za dodávky plynu. Stabilní dodávky jsou tím zajištěny i pro Evropu.

Šéf ruského ropného koncernu Gazprom Alexei Miller dnes oznámil, že dohoda byla uzavřena na pět let a bude platit zpětně od prvního ledna.

Ruský plynárenský monopol Gazprom na jejím základě obnoví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, které přerušil v neděli. "Dosáhli jsme konečné dohody, s níž jsme spokojeni. Ta zajistí stabilní dodávky do celé Evropy," řekl Miller na tiskové konferenci.

Ukrajina bude za ruský plyn platit stejnou částku jako zákazníci v západní Evropě. To znamená 230 dolarů za tisíc krychlových metrů. Dosud platila 50 dolarů. V rámci komplexní dohody, kterou Gazprom a Naftogaz v Moskvě uzavřely, však bude mít Ukrajina plyn přesto levnější. Gazprom sice bude dostávat tržní cenu 230 dolarů, ale obchodní společnost Rosukreněrgo bude plyn na Ukrajině prodávat jen za 95 dolarů. Umožní jí to současný odběr levnějšího plynu z Turkmenistánu a z Kazachstánu.

Obě strany se také dohodly na tom, že Rusko zvýší poplatky, které platí Ukrajině za tranzit plynu dodávaný do zemí, jako je Německo, Francie a Itálie.

Ruský plynárenský monopol Gazprom v neděli přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Do konce loňského roku Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, ale Rusko po ní za stejné množství požadovalo až 230 dolarů. To je cena, kterou za ruský plyn teď platí odběratelé v západní Evropě.

Krok Ruska v minulých dnech narušil trh s plynem v převážné části Evropy a snížení dodávek zaznamenaly s výjimkou České republiky i všechny státy ve střední Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy