Evropa měří Mittalovi dvojím metrem

Adam Junek
5. 2. 2006 0:00
Brusel/Paříž Oko za oko, zub za zub. Evropští politici vyhlásili válku ocelářskému magnátovi Lakšmímu Mittalovi.
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky | Foto: Reuters

Co miliardář indického původu provedl? Podal nabídku na nepřátelské převzetí svého menšího rivala, dvojky na světovém trhu s ocelí, lucembursko-francouzské firmy Arcelor.

Nabízí 23 miliard eur a podle posledních zpráv již předal v Bruselu potřebné podklady, aby Evropská komise mohla plánované spojení schválit.

Odbory se bojí také

"Na nepřátelské převzetí musíme zareagovat stejně, tedy stejně nepřátelsky," prohlásil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker po setkání s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem.

Na poplach bijí i odboráři. "Zástupci zaměstnanců se obávají, že ztratí touto transakcí veškeré výdobytky, které jim poskytuje Arcelor," citoval server EuroNews šéfa odborového svazu pracovníků kovodělného průmyslu Petera Sherrera.

"Navíc po takto velkých převzetích vždy následuje propouštění. Obvykle to tak je,"dodal.

Takováto silná prohlášení ale přišla dříve, než dal kdokoliv šanci indickému multimiliardáři říci, jak bude v případě úspěchu postupovat.

Bílý rytíř nepřijde

"Nechceme zaměstnancům upírat výhody, které jim poskytuje Arcelor. A budeme se snažit udržet všechna pracovní místa," brání se Mittal.

Arcelor původně doufal, že jej zachrání jiná konkurenční firma v roli "bílého rytíře". Teď už se nechal jeho šéf Guy Dollé slyšet, že by firma byla ochotna zvážit blíže nespecifikovaný "průmyslový projekt" předložený Mittalem.

Ještě před pár lety ale Mittala v evropských zemích spíše vítali. Skupoval krachující nebo už i zavřené ocelárny. Zachránil nebo vytvořil tisíce pracovních míst.

Postupně budoval své impérium Mittal Steel, do nějž patří i ostravská Nová Huť a které je schopno vyprodukovat přes 60 milionů tun ročně.

Na rodinné stříbro nesahat

Teď ale sáhl na francouzské "rodinné stříbro". Francie prosazuje politiku národních šampiónů, firem, které ve svém oboru jsou ve světě špičkou. A Arcelor je jedním z nich.

"Je hrozné, jak se to celé zpolitizovalo. Když začnou politici zasahovat do volného trhu, vzniká nebezpečí, že ublíží ekonomice, v tomto případě evropské," řekl pro Hindustan Times Sunil Prasád z evropsko-indické hospodářské komory v Bruselu.

"Ukazuje to na nevyzrálost evropského hospodářství," míní Prasád. "Když francouzský koncern Lafarge skupoval firmy v Indii, nikdo mu takto překážky do cesty nekladl, v Dillí to brali jako součást globální ekonomiky."#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy