Dát "rodinné železo" Mittalu? Nikdy

ČTK, vid
1. 2. 2006 18:35
Paříž - Premiéři Francie a Lucemburska se postavili za ocelářského giganta Arcelor, kterého chce převzít jeho rival Mittal Steel. Oba politici se bojí propouštění.

"Vzájemně jsme se ujistili, že se shodujeme ohledně reakce na nepřátelské akce Mittalu proti Arceloru," řekl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker po setkání s francouzským protějškem Dominiquem de Villepinem. Svůj postoj chtějí koordinovat.

Mittal by asi propouštěl

Mittal v pátek překvapivě nabídl 18,6 miliardy eur za Arcelor, který vznikl v roce 2002 spojením francouzské Usinor, lucemburské Arbed a španělské Aceralia Siderurgica. Lucembursko je největším akcionářem Arceloru, v němž má podíl 5,6 procenta.

Spojená firma by objemem výroby překročila hranici 100 milionů tun ročně a měla by téměř 350.000 zaměstnanců ve 27 zemích. Analytici považují nabídku Mittalu za potvrzení toho, že kapacity v odvětví na celém světě jsou nadbytečné a že po fúzi bude následovat jejich redukce a s tím spojené propouštění. 

Indický vlastník Mittalu Lakshmi Mittal se počátkem týdne snažil na diplomatickém turné zmírnit odpor západoevropských vlád ke svému plánu, ale téměř nikde nepochodil.

Námitky neměla jen evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová, která řekla, že plán prozkoumá, ale že žádné předsudky vůči němu nechová. Mittal se dnes s Kroesovou setkal. Komisařka poté vydala prohlášení, že fúze obou ocelářských obrů by podléhala schválení Evropské komise.

Francie brání francouzskou firmu

Pro Francii je spor o Arcelor dalším případem pokusu cizí firmy o ovládnutí národního šampióna. Villepin, který chce příští rok vstoupit do boje o prezidentské křeslo, v této souvislosti v úterý vystupňoval kampaň "ekonomického patriotismu", když vyzval francouzské a evropské firmy, aby chránily své zájmy.

Boj proti Mittalu vede šéf Arceloru Guy Dollé. Ten obviňuje Mittal ze snahy dostat se ke třímiliardové hotovosti jeho firmy, aby rekonstruoval zastaralé ocelárny ve východní Evropě a v USA. Podle listu Financial Times ho za to dnes kritizoval americký finančník Wilbur Ross, který řekl, že se chová jako "dítě ve své ohrádce".

Trhy předvídají Mittalův triumf

Souboj rozhodnou akcionáři Arceloru. Vedení firmy může počítat s podporou 19 procent hlasů, které kontroluje Lucembursko, rodina Aristrainů, belgický region Valonsko a zaměstnanci Arceloru. Dollé tak potřebuje získat dalších 35 procent akcionářů, aby měl většinu, která by nabídku zablokovala.

Akciový trh zatím tahu Mittalu tleská. Akcie Arceloru od pátku vzrostly o 31 procent a Mittal posílil o 13 procent. Podle analytiků Mittal svou nabídku nebude muset zvyšovat a má dobrou naději na vítězství.

Evropská komise mezitím varovala Paříž a další vlády před zasahováním do evropských fúzí, kde má výlučnou pravomoc Brusel. "Členské státy nemohou intervenovat na základě hospodářské soutěže do fúzí evropských dimenzí," řekl mluvčí komise Jonathan Todd.

 

Právě se děje

Další zprávy