Mittal hodlá spolknout největšího rivala

ČTK, mid
27. 1. 2006 16:35
Londýn - Na evropských akciových trzích se dopoledne objevily zprávy o možném spojení dvou největších výrobců oceli na světě. Podle agentury Bloomberg nabídl Mittal Steel za svého konkurenta Arcelor 18,6 miliard eur.
Arcelor chce získat firmu Dofasco
Arcelor chce získat firmu Dofasco | Foto: www.arcelor.com

Spojením obou firem vznikne ocelářský magnát, který bude ovládat deset procent světové produkce této komodity.

Mittal podle Bloombergu za jednu akcii Arceloru zaplatí 28,21 eur. Na burze se přitom včera tyto akcie prodávaly zhruba o čtvrtinu levněji. Burzy v Londýně a dalších evropských metropolích ale ráno pozastavily obchodování s akciemi obou firem, aniž by sdělily důvod. Nahoru vylétly akcie jiných ocelářských výrobců jako Corus a ThyssenKrupp.

Po akvizici by měl Mittal zaměstnávat 320 tisíc zaměstnanců ve čtyřech kontinentech a slévat třikrát víc oceli než jeho nejbližší rival, píše Bloomberg. Mittal je ale už nyní největším světovým výrobcem oceli. Stal se jím poté, co loni spojil všechny své aktivity do jedné firmy a koupil americkou International Steel Group. Jeho vlastník Lakšmí Mittal je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším mužem na světě.

V České republice Mittal v roce 2003 ovládl ostravskou Novou  huť, kterou přejmenoval na Mittal Steel Ostrava. Česká divize
zaměstnává téměř 9 tisíc lidí a je největším producentem oceli v zemi.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy