Nippon Arceloru proti Mittalovi nepomůže

eko, Reuters
2. 2. 2006 12:56
Madrid, Tokio  - Ocelářský magnát Mittal cestuje po Evropě a lobbuje, aby mohl převzít světovou dvojku Arcelor. Politici i Arcelor protestují, ale nepomůže jim ani další firma, japonský Nippon Steel.

Šéf evropského ocelářského koncernu Arceloru Guy Dollé doufá, že Mittalovo tažení by mohla zastavit "nekonkurenční" firma Nippon Steel, která by mohla nabídnout akcionářům víc než indický miliardář.

Dnes se proto v Paříži sešel s hlavou Nippon Steelu Aikem Mimurou, aby se dohodli na možném postupu. Analytici však neočekávají, že Japonci budou schopni nabídnout víc než Lakšmí Mittal - tedy 18,6 miliard eur.

Syn a otec Mittalové na tiskové konferenci v Paříži 30. ledna ujišťovali, že by neuzavírali továrny Arceloru
Syn a otec Mittalové na tiskové konferenci v Paříži 30. ledna ujišťovali, že by neuzavírali továrny Arceloru | Foto: Reuters/Ch.Platiau

Mittal pokračuje v tažení

Včera večer v Bruselu indický miliardář prohlásil, že se nebojí odmítavých reakcí některých evropských politiků a dál pokračuje ve své snaze vytvořit ještě větší ocelářský kolos, který by ovládal asi deset procent světového trhu.

Mittal zároveň inormoval, že ho v případné transakci podpoří institucionální investoři. Spolu se svým synem dnes lobbuje za svůj plán ve Španělsku. Tamní ministr zahraničí požadoval záruky, že Mittal by v případě fúze zachoval přes 13 tisíc pracovních míst v hutích patřících Arceloru.

Mittal takové obavy vyvrátil, přesto zopakoval, že spojením obou firem by se dalo ušetřit až 1 miliarda dolarů ročně. Z toho však politici i odboráři usuzují, že by musel část z 96 tisíc zaměstnanců Arceloru propustit.

Nippon Steel asi nepomůže

Analytici neočekávají, že by Mittal Japonci mohli koupit. Podle evropských analytiků budou spíše zdrženlivější a Arceloru nepomohou proti gigantu Mittal Steel bojovat.

Také průmyslový analytik Tomomichi Nagaoka z Moody´s Japan věří, že Nippon Steel nejspíše nebude chtít hrát roli zachránce Arceloru.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

"Pokud vezmu v úvahu dlouhodobou obchodní strategii firmy, tak věřím, že budou velmi opatrní při investování takto velkého objemu kapitálu k rozšíření svých celosvětových aktivit," řekl v rozhovoru pro Forbes.

Evropané a Japonci si nekonkurují

Arcelor a Nippon Steel jsou si velmi blízcí již v současnosti. Nejenže mají společné výzkumné a vývojové programy již od roku 2001, mají dokonce společnou továrnu v Šanghaji.

Nejsou ani přímými konkurenty, protože Nippon Steel se pohybuje zejména na asijských trzích, zatímco Arcelor se soustředí hlavně na evropský a brazilský trh. Spojení by proto bylo vhodné i z hlediska posílení celosvětové konkurence na trhu s ocelí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy