Arcelor nevěří v "bílého rytíře"

aju
3. 2. 2006 11:51
Paříž - Ocelářský gigant Arcelor nevidí možnost, že by jej někdo zachránil před nabídkou konkurenčního Mittal Stell na nepřátelské převzetí. Uvedl to v rozhovoru pro francouzský deník Les Echos šéf firmy Guy Dollé.

"Bílý rytíř v podobě některé firmy z odvětví neexistuje a nevěřím, že by se našla finanční instituce, která by do boje s Mittalem šla," uvedl Dolle. Původně se spekulovalo o japonském výrobci oceli Nippon Steel. To ale Dolle odmítl.

Mittal nabízí za Arcelor 12,7 miliard liber. Na obranu Arceloru vytáhli francouzští i lucemburští politici. Jejich postup kritizovala evropská komisařka pro volnou soutěž Nelie Kroesová.

Mittal zároveň inormoval, že ho v případné transakci podpoří institucionální investoři. Spolu se svým synem dnes lobbuje za svůj plán ve Španělsku. Tamní ministr zahraničí požadoval záruky, že Mittal by v případě fúze zachoval přes 13 tisíc pracovních míst v hutích patřících Arceloru.

V případě propojení jedničky a dvojky na trhu by vznikl gigant s produkcí větší než celková produkce dalších tří firem v ocelářství.

 

Právě se děje

Další zprávy