Eura jsou v Česku. Později, ale všechny

Dušan Klimeš
4. 1. 2007 12:18
Praha - Česko dokázalo využít sto procent z více než jedenácti miliard, které mu unie přisoudila pro rok 2004.

Vyčerpat dotace, které na Českou republiku připadaly pro první rok členství se ale povedlo jen díky pravidlu n+2, tedy že peníze přidělené pro jeden rok lze čerpat ještě v dalších dvou.

A tak se na poslední chvíli povedlo zvrátit hrozivou bilanci, která v podpůrných fondech vládla ještě na jaře loňského roku.

Například ještě v únoru byly programy, kde v kolonce čerpání zela nula. Stejně tak velmi kritická situace byla u takzvaných měkkých fondů, tedy těch určených na vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Současný ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič
Současný ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Z nabídnutých 2,3 miliard korun bylo v únoru vyčerpáno pouhých 160 milionů korun.

I zde se ale situace změnila a našel se dostatek žadatelů i projektů, které tyto evropské prostředky dokázaly využít.

Změny i během období

Za razantním zvýšením čerpání stojí zkušenosti s projekty, které organizace s postupujícím časem získávaly. Velmi chaotický začátek podávání žádostí po vstupu se uklidnil. Zároveň se vyrojil dostatek specializovaných firem, které za úplatu pomohou se zpracováním i realizací projektu.

Zároveň to, že v mnoha fondech ještě několik měsíců před koncem zbývaly peníze, povzbudilo žadatele, aby to přece jenom zkusili.

V neposlední řadě došlo i ke změnám systému v rámci probíhajícího období. Ještě za vlády ministra Radko Martínka došlo ke změnám, které výrazně zrychlily a zjednodušily celý proces od podání žádosti až po příjem peněz.

Čerpání z fondů na infrastrukturu patří k nejlepším
Čerpání z fondů na infrastrukturu patří k nejlepším | Foto: Tomáš Adamec

Utrácíme už rok 2005

"Peníze vyčleněné v evropských fondech na rok 2004 Česko vyčerpalo ze 160 procent, a nyní už tak využívá peníze pro rok 2005," říká Jana Víšková, tisková mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj.

Problémy s čerpáním si uvědomuje i ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

"Situace v čerpání evropských peněz byla na začátku podzimu závažná, varování přicházelo i z Evropské komise. Největší zpoždění měly programy pro rozvoj lidských zdrojů, rozvoj regionů a pro hlavní město Praha," přiznává ministr.

Skutečně Praha byla zřejmě nejproblémovějším žadatelem. Důvodů bylo několik. Za prvé má Praha dostatek vlastních zdrojů příjmů a necítila potřebu žádat ještě i o evropské peníze. Druhým problémem byla vyšší spoluúčast u těchto programů, kdy žadatelé musí sami dát dohromady alespoň polovinu z požadované částky. Ostatní programy nabízí až 75 procent z Bruselu.

Naopak mezi premianty vždy patřili žadatelé v oblasti infrastruktury a zemědělství. Jejich výhoda spočívala v tom, že o peníze z různých fondů žádali již před vstupem Česka do EU a tak měli dostatek zkušeností.

 

Právě se děje

Další zprávy