Česko v EU zatrhlo zvýšení daně na pivo

dkl, ČTK
28. 11. 2006 16:00
Brusel - Český ministr financí dnes využil své právo veta a udělal v Bruselu přítrž snahám o zvýšení spotřební daně na pivo.

Argumentoval, že nemůže přijmout zvýšení daně z piva, protože to vytváří konkurenční boj mezi pivem a vínem. A pivo je český národní nápoj.

"Český ministr vypadá, že je velmi šťastný, když může jednání blokovat," řekl novinářům zdroj z Evropské komise.

Ministr Vlastimil Tlustý se své "blokovací" úlohy zhostil se vší parádou. Jeho finský protějšek si od něj vysloužil dva sudy pěnivého moku s českou vlaječkou. Prý tak chtěl Tlustý finskému předsednictví poděkovat za snahu, kterou vyvinulo při hledání kompromisu.

To ale delegaci nestačilo. Český ministr i jeho doprovod se vyzdobili odznáčky Czech Beer (české pivo), které měli připnuty na klopách.

My si to odhlasujeme

Základní spory se vedly o systém, podle kterého by se každé tři roky zvyšovaly spotřební daně podle inflace, a to automaticky. Proti tomu se Češi postavili.

S Čechy podle vyjádření svých zástupců sympatizovali i Němci, podle nichž nebyla navrhovaná podoba mechanismu legislativně možná. Proti návrhu byli i Italové, Portugalci, Litevci, Řekové, Kypřané a další.

Pro návrh byli naopak Slováci; další středoevropské státy chtěly kompromis.

Přitom ještě před tím, než se zasedající ministři vydali na oběd, předložili zástupci Finska upravený návrh, který bylo možné považovat za kompromis.

Automatické zvyšování v něm bylo vypuštěno, EU by vždy znovu musela zvýšení schválit. Navíc navrhli snížit navýšení z 31 na 4,5 procenta, což by se ceny piva v Česku vůbec nedotklo.

Úpravy nestačily

Přesto se Česko "principálně" postavilo proti celému návrhu, neboť je mu trnem v oku již několik měsíců.

Foto: Aktuálně.cz

Evropská komise však na dohodu netlačí tak silně, přestože z její "dílny" pochází původní návrh na růst daní. Pokud se ministři nedohodnou, nehrozí žádný zmatek, zůstal by pouze zachován současný stav, který se již několik let nezměnil a současné daně vůbec neodrážejí inflaci.

Zástupci komise však věří, že by celý problém mohli znovu otevřít Němci, již budou EU předsedat od Nového roku. Ale není to příliš pravděpodobné, Němci totiž vždy stáli na straně Česka.

Do té doby ale mají pivaři vystaráno, neboť návrh se již do konce tohoto roku na stůl nedostane. Státníci se dohodli, že experti Evropské komise nyní vypracují studii a spotřební daně na alkohol by se mohli na stůl ministrů vrátit nejdříve v první polovině příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy