EU: Vraťte dotace, půjdete-li za levnější prací

ČTK, eko
14. 3. 2006 15:38
Štrasburk - Firmy by měly vracet evropské dotace zpět do pokladny EU, pokud se během stanovené lhůty přestěhují za lacinější pracovní silou někam jinam.

K účinnějšímu postihu tzv. podnikové turistiky dnes vybídl Evropský parlament.

Evropská komise, jak uvedl před poslanci komisař Vladimír Špidla, chystá v nových pravidlech pro čerpání z fondů EU prodloužit z pěti na sedm let lhůtu, během níž by firmám za přestěhování hrozilo vracení dotací. Tento záměr dnes poslanci podpořili většinou hlasů, podobně jako návrh, aby provinilé firmy po sedm let po přemístění nesměly využívat ani unijní, ani státní podporu členských zemí.

Autor přijaté zprávy, belgický socialista Alain Hutchinson, upozornil, že stěhování podniků má mnohdy zničující sociální následky v postiženém regionu a vede k lidským tragédiím. Ale připustil, že o rozsahu a nákladech tohoto jevu dosud neexistují žádné přesnější údaje; EK by tento nedostatek měla napravit. Stejně tak by měla podat zprávu, jak se uplatňovala
dosavadní pravidla pro vracení dotací.

Práce se stěhuje do Číny

Zpravodaj se tak odvolal alespoň na francouzskou studii, podle níž země galského kohouta přišla v letech 1995-2001 v důsledku přemísťování výroby do zahraničí o 95.000 pracovních míst, v průměru o 13.500 ročně. Nejčastěji se práce stěhovala do Číny, která tak zdaleka překonala východní Evropu.

Hutchinson současně připustil, že v rámci jednotného trhu EU by sotva bylo možné prosazovat naprostý zákaz výběru místa podnikání. V tom se shodl i s diskutujícími poslanci z nových členských zemí, kteří hájí možnost rychlejšího dohánění zámožnějších krajů.

Slovy parlamentní většiny by EU neměla podporovat kroky, které nejsou v souladu s cíli hospodářské, sociální a územní soudržnosti a plné zaměstnanosti spolu s právy na sociální pokrok. Podle belgického socialisty by tedy unijní pomoc chudším regionům neměla sloužit jako pobídka či přímo důvod ke stěhování firem, ale přísněji by se měly trestat firmy, které
vůbec odcházejí z EU.

Sama zpráva EP je pouze podnětem ke vypracování závazného předpisu.

 

Právě se děje

Další zprávy