Výzva: EU, změň energetickou politiku!

ČTK, eko
27. 1. 2006 16:54
Budapešť - Osm východoevropských zemí vyzvalo Evropskou unii k neodkladným politickým a finančním krokům, jež by snížily vysokou závislost regionu na dodávkách zemního plynu z Ruska.
Ilustrační foto: plynovod
Ilustrační foto: plynovod | Foto: Reuters

"Energetická politika EU se v uplynulých několika letech vyznačuje zmeškanými rozhodnutími a oslabenými směrnicemi," prohlásil maďarský ministr hospodářství János Kóka po setkání s energetickými představiteli východoevropských zemí.

Setkání se kromě členských zemí EU Maďarska, České republiky, Polska, Slovenska, Slovinska a Rakouska zúčastnili rovněž zástupci Chorvatska a Rumunska. Země vyzvaly EU, aby v březnu schválila program pro užší energetickou spolupráci a finanční podporu pro plynárenské projekty ve střední Evropě. Vybídly rovněž k urychlení rozhovorů s Ruskem o zárukách stabilních dodávek plynu, napsala agentura Reuters.

Gazprom stále omezuje dodávky

Ruský plynárenský monopol Gazprom nyní omezuje dodávky plynu některým evropským zemím, aby mu zbylo více pro domácí spotřebitele trpící silnými mrazy. Již počátkem letošního roku navíc spory o cenu zemního plynu mezi Ukrajinou a Ruskem způsobily, že některé evropské země dostávaly méně plynu, než měly sjednáno. České republice se problémy vyhnuly.

Kóka uvedl, že dodávky plynu do Maďarska dnes mírně vzrostly. Upozornil však, že politická a technologická rizika u dodávek plynu přetrvávají. Země v regionu musejí podle Kóky zvýšit efektivitu využití energie, zaměřit pozornost více na obnovitelné energetické zdroje a vybudovat skladovací kapacity pro strategické zásoby plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy