EU od zdražení cigaret neustoupí

ČTK
20. 9. 2006 16:30
Praha - Česká republika a další státy EU nemohou počítat s prodloužením období, kdy si mohly zachovat nižší spotřební daně z cigaret.

Na dnešní konferenci Liberálního institutu o dopadech harmonizace spotřebních daní to uvedl hlavní administrátor Evropské komise pro daně Frank Van Driessche.

"Domnívám se, že většina nových členských států prodává cigarety za nízké ceny. Vidím tedy ještě prostor pro výrazné zdražení," uvedl Van Driessche. Podle něj případné prodloužení přechodného období, nad kterým uvažuje například Lotyšsko, nemůže Evropská komise akceptovat mimo jiné kvůli své zdravotnické politice a přijaté Úmluvě o ochraně před tabákovými výrobky.
   
Navíc takovou výjimku by musela schválit Evropská rada, a to jednohlasně. Podle Van Driesscheho by ovšem takový návrh neschválily země, které se potýkají s dovozem levných cigaret z okolních zemí. Takovou zemí je například Německo, která má jedny z nejvyšších spotřebních daní na cigarety.

Hlavní příčinnou vzniku CHOPN je kouření.
Hlavní příčinnou vzniku CHOPN je kouření. | Foto: Aktuálně.cz

Pašeráctví neobstojí

Argument, že velkým zdražením cigaret dojde k pašování cigaret a tím k menšímu příjmu do státního rozpočtu, nemůže podle Van Driesscheho být rovněž obhajobou nižší ceny cigaret. "Tento problém bychom odkladem zvýšení ceny tabákových výrobků pouze oddálili a nikoliv vyřešili," upozornil. 

České republice přechodné období na nižší spotřební daně z tabáku skončí na konci příštího roku. Spotřební daň na cigarety podle závazku ČR dosáhne v roce 2007 úrovně minimálních sazeb platných v EU, tedy 60 eur na 1000 kusů, v roce 2008 to potom bude 64 eur.

Předchozí vláda navrhla zvýšení spotřební daně od příštího roku na 62 eur, což se nelíbí Sdružení dovozců a výrobců tabákových výrobků. Snížení spotřební daně na 60 eur od příštího roku podle dřívějších informací tisku zadal svým úředníkům ministr financí Vlastimil Tlustý. 

Dvanáct nebo dvacet

Poslanecká sněmovna v polovině září do druhého čtení postoupila novelu zákona o spotřebních daních. Pokud sněmovna novelu přijme, mohla by od ledna příštího roku krabička cigaret podražit o 12 až 15 korun. Podle jiných odhadů by však cigarety mohly podražit příští rok i více, a to až o 16 až 20 korun. Mělo by se totiž projevit i letošní dubnové zvýšení spotřební daně, které výrobci kvůli zásobě starých kolků ještě úplně do cen cigaret nepromítli. 

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přechodná období na nižší spotřební daň z cigaret má vedle ČR i Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovinsko, Slovensko a Maďarsko. Z původních členských zemí mají do konce příštího roku zajištěné přechodné období i Řecko a Španělsko. Obě země již ovšem minimální požadovanou daň splňují. Přechodné období na nižší daně má i Francie, ale pouze na Korsice, a to až
do konce roku 2009.

Nejvyšší spotřební daň na cigarety má v EU Francie, Velká Británie a Německo. Naopak nejnižší mají právě nové členské země EU.

 

Právě se děje

Další zprávy