Tabákové firmy našly ráj: Polsko

7. 9. 2006 11:09
Varšava - Poláci jsou rekordmani - každý čtvrtý kouří. Tabákové firmy to vědí, a tak tu zvyšují své investice.

Statistiky ukazují, že Polsko je alespoň v rámci Evropy jedno z posledních útočišť kuřáků. V této zemi totiž kouří čtvrtina obyvatel, tedy devět milionů lidí. Jak píše agentura EFE, znamená to také, že Polsko je jedním velkým trhem pro výrobky tabákového průmyslu, a mezinárodní konsorcia, která jsou si toho vědoma, své investice v zemi zvyšují.

Přečtěte si SPECIÁL Aktuálně.cz o kouření

Desítky miliard cigaret

Světová kampaň proti tabáku si zřejmě v Polsku příznivce nenašla - v roce 2004 zde bylo vykouřeno 71,5 miliardy cigaret a v loňském roce to bylo ještě o 2,2 miliardy více.

Kuřte možná neumřete na Parkinsona, ale na rakovinu.
Kuřte možná neumřete na Parkinsona, ale na rakovinu. | Foto: Reuters

To však pravděpodobně není reálné množství, protože podle předsedy asociace tabákového průmyslu Jerzyho Skiby Poláci kouří mnohem více, než uvádějí statistiky. "Nejméně 12 až 15 procent cigaret vykouřených v Polsku pochází z pašování nebo dokonce z nelegálních továren, které rovněž existují," upozornil Skiba.

Kouření na černo, bez daní

Jsou oblasti, zejména ty s větší nezaměstnaností, jako je například Varmijsko-Mazurské vojvodství (bývalé Východní Prusko), kde podle policie 80 procent konzumovaného tabáku pochází z černé ekonomiky.

Ať je tomu jakkoliv, síla, kterou má nikotinová neřest v Polsku, jeho velký trh spotřebitelů a levná pracovní síla jsou velmi atraktivními skutečnostmi pro zřízení továren na výrobu cigaret v této zemi.

K tomuto závěru došlo několik hlavních světových tabákových konsorcií, jako je British American Tobacco(BAT), která v mazurském Augustowě zřídila nový závod, do něhož přesune výrobu ze své továrny v britském Southamptonu. BAT se rozhodla soustředit své investice ve dvou výrobních centrech Evropské unie - právě v Augustowě a pak v německém Bayreuthu.

Investice do kouření

Plány spojené s továrnou v Polsku předpokládají zdvojnásobení výroby díky investicím za 30 milionů zlotých (téměř 213 milionů Kč).

Ovšem společnost Phillip Morris, která v současnosti drží v rukou 39 procent polského trhu, nemá v úmyslu toto místo nikomu přepustit a v Krakově vytváří středisko služeb, jež bude mít na starosti řízení financí a lidských zdrojů v celém konsorciu.

Krakov je nejlepší místo, neboť toto město má vynikající infrastrukturu a mnoho mladých odborníků, kteří ovládají angličtinu,  vysvětlil předseda evropského centra služeb společnosti Phillip Morris International Frank Vroemen.

Phillip Morris bobtná

Phillip Morris investoval dosud v Polsku 500 milionů dolarů a zaměstnává už nyní 140 odborníků ve svém středisku služeb a v továrně na výrobu cigaret v Krakově, jež vyváží 20 procent své produkce.

Stejně tak tabákové konsorcium Imperial Tobacco, které svou činnost v Polsku zahájilo v roce 2002 koupí cigaretové továrny, jež patřila společnosti Reemtsma, nyní přesunuje na polské území své výrobny z jiných zemí.

Na východ do ráje

Na prvním místě přemístila část své továrny z Berlína do polských Jankowic nedaleko Poznaně, kde se budou vyrábět cigarety určené pro trhy ve střední a východní Evropě.

Deník Gazeta Wyborcza napsal, že podle jeho výpočtů britské konsorcium investovalo do této operace 30 milionů liber šterlinků (téměř jednu a čtvrt miliardy Kč).

"Je logické, že přesunujeme naši výrobu do Polska, protože chceme posílit ve střední a východní Evrop,ě a Polsko leží v srdci té oblasti," prohlásil předseda Imperial Tobacco Detlef Moede. "Kromě toho polská pracovní síla, dobře připravená a levnější než jiné, je pro zemi velmi silnou devizou," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy