Poslanci jsou pro zdražení cigaret

eko, dom, ČTK
15. 9. 2006 13:14
Praha - Zákon o spotřební dani, který přinese zdražení cigaret, dnes prošel sněmovnou do druhého čtení. Kolik budou cigarety nakonec stát, ale zatím není jasné. Uvnitř: Kalkulačka pro kuřáky

Zatímco dnes jde z jedné cigarety do státního rozpočtu 73 haléřů a k tomu 25 procent ceny, od 1. ledna 2007 by to mělo být 1,69 koruny a 57 procent ceny. Krabička cigaret tak může podražit o 12 až 15 korun.

S tím počítá dnes schválený návrh, který připravila ještě předchozí Paroubkova vláda.

ODS chce zdražovat méně

Současný Topolánkův kabinet ovšem s tak výrazným zdražením nepočítá a bude chtít během dalšího jednání ve sněmovně prosadit změny.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale varoval před tím, aby poslanci podávali nové pozměňovací návrhy. Poslanci ČSSD by pak mohli hlasovat proti.

Novela má harmonizovat české sazby s evropskými.

Odborníci komentují zdražení cigaret dvěma způsoby: Odpůrci kouření poukazují, že je to jediný skutečně účinný způsob, jak ho omezit, ekonomové zase varují, že takto razantní zvýšení cen cigaret zvedne inflaci.

"Zvýšení spotřebních daní na cigarety a tabák by příští rok mohlo zvednout inflaci o zhruba 1 až 1,5 procentního bodu," řekl před časem Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Dopad však bude podle něj rozložen v čase v závislosti na tom, jak se obchodníci předzásobí a budou postupně vyprodávat krabičky ještě se starými kolky, a tedy i se starými sazbami spotřební daně.

 

Právě se děje

Další zprávy