Německo pranýřováno za tabákovou reklamu

ČTK
28. 6. 2006 15:59
Brusel - Evropská komise podala stížnost na Německo u Evropského soudního dvora (ESD) za to, že nepřevedlo do svých zákonů unijní směrnici zakazující tabákovou reklamu.

Obdobné problémy má spolu s dalšími zeměmi i Česká republika, a komise dnes uvedla, že se jejím případem bude zabývat v červenci.

EK dnes oznámila řadu kroků proti členským zemím pro porušení práva, které se týkají škály témat od tabákové reklamy přes "zlaté akcie" po minimální cenu tabákových výrobků.

Komise zažalovala Německo kvůli směrnici z roku 2003, která vstoupila v platnost loni v červenci a která zakazuje tabákovou reklamu v tisku, rozhlase a na internetu.

Z televize musela zmizet již na počátku 90. let. Zakazuje také, aby tabákové firmy sponzorovaly velké sportovní podniky, přenášené i do jiných zemí.

V hledáčku i Česko

EK začátkem dubna spustila z podobných důvodů sankční řízení i proti ČR, Itálii, Maďarsku a Španělsku. Tyto případy se budou řešit v červenci, uvedla dnes EK.

V dubnu ČR vytkla, že u tabákového sponzorství poskytlo tříletou výjimku na kontrakty uzavřené předtím, než začala direktiva platit.

Řízení proti ČR je nyní v první fázi, po níž by mohl následovat druhý stupeň, vydání "odůvodněného stanoviska" komise. Když se kauza nevyřeší ani potom, následuje stížnost u ESD.

Komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu v souvislosti s německým případem dnes zdůraznil, že bude dbát na to, aby všechny členské státy směrnici zavedly. Tabáková reklama podle něj "oslavuje tabákové výrobky a podněcuje mladé lidi ke kouření".

V České republice každý den zemře na nemoci související s kouřením 50 lidí, ročně je to 18 tisíc Čechů, kteří umírají v souvislosti s kouřením.
V České republice každý den zemře na nemoci související s kouřením 50 lidí, ročně je to 18 tisíc Čechů, kteří umírají v souvislosti s kouřením. | Foto: Aktuálně.cz

Do druhého stadia se dnes dostala stížnost na Belgii a Francii za to, že zavedly minimální ceny cigaret.

"Prospívá to především tabákovým výrobcům, kteří jsou tak s to si udržet zisky," řekl komisař pro daně a cla László Kovács. EK doporučuje členským zemím, aby v protikuřáckém tažení spíše spoléhaly na vyšší zdanění tabákových výrobků.

Hříšníci unijního práva

EK zhruba každého čtvrt roku oznamuje "hříšníky", proti nimž zahajuje sankční řízení kvůli porušení unijního práva v nejrůznějších oblastech.

Dnes komise zažalovala Itálii kvůli držení "zlatých akcií" v privatizovaných státních společnostech. Tento státní podíl se "speciálními pravomocemi" představuje "neoprávněné omezení volného pohybu kapitálu", uvedla komise.

Předcházející vláda premiéra Silvia Berlusconiho v prosinci tento přístup hájila, ale nynější kabinet Romana Prodiho přislíbil praxi změnit. Poslední varování před žalobou vyslala dnes komise kvůli "zlatým akciím" v privatizovaných společnostech také Maďarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy