Dubajská krize prý skončila, mrakodrapy zase porostou

hp
17. 12. 2009 17:30
Zástupci Dubaje letí do USA ujistit investory, že jim mohou věřit
Palmové ostrovy u Dubaje. Ilustrační foto.
Palmové ostrovy u Dubaje. Ilustrační foto. | Foto: www.sharenator.com/Amazing_Dubai/

Dubaj - Podle Spojených arabských emirátů už ekonomická krize v Dubaji skončila, a proto mohou dubajské developerské firmy ve svých stavebních projektech zase pokračovat. Prohlásilo to dnes ministerstvo zahraničí Dubaje a dubajští developeři.

Předseda dubajského rozpočtového výboru šajch Ahmed bin Sajíd Maktúm a šéf dubajské státní investiční společnosti mají dnes odletět do Spojených států ujistit tamější investory, že dubajským společnostem i celkové ekonomice země mohou věřit.

Včera už za stejným účelem navštívili Londýn, kde o schopnosti země splácet dluhy přesvědčovali tamější investory.

Světovými finančními trhy totiž na konci listopadu otřásla zpráva o tom, že chce státem vlastněný konglomerát Dubai World požádat své věřitele o odložení splatnosti jeho dluhů o půl roku.

Společnost, jejíž celkové dluhy se pohybují kolem 26 miliard amerických dolarů, má přitom veliký vliv na dubajskou ekonomiku, která v minulých letech rostla především díky tomuto konglomerátu.

Burj Dubai měří 800 metrů
Burj Dubai měří 800 metrů | Foto: Reuters

Země nemá příjmy z ropy, proto si musela na své luxusní realitní projekty, které do země přilákaly boháče a celebrity z celého světa, půjčit od bank miliardy dolarů.

Počáteční šok se ale postupně zmírnil. Situaci a především zahraniční investory uklidnilo pondělní prohlášení sousedního emirátu Abú Zabí, že pomůže Dubaji deseti miliardami dolarů, které mají nejdříve zaplatit dluhopisy společnosti Dubai World a následně financovat její činnost až do dubna příštího roku.

První developerská firma, která přišla s dobrou zprávou, byla společnost Nakheel, která staví na pobřeží Dubaje palmové ostrovy a také umělé souostroví World tvarované do obrysů světových zemí. Podle vedení může firma zahájit výstavbu projektu World během následujících měsíců.

Další firma Dubai Properties Group zase s jistotou oznámila, že dokončí stavbu golfového hřiště pro Tigera Woodse. 

 

Právě se děje

Další zprávy