Dubajskou ekonomiku čeká po letošním poklesu opět růst

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2009 11:26
Dubajská ekonomika s sebou táhne celé Spojené arabské emiráty
Obří umělé ostrovy ve tvaru palmy měly být původně tři. Před krizí stačil vzniknout jen jeden.
Obří umělé ostrovy ve tvaru palmy měly být původně tři. Před krizí stačil vzniknout jen jeden. | Foto: www.sharenator.com/Amazing_Dubai/

Dubaj - Růst o dvě až tři procenta po letošním dvouprocentním smrštění čeká příští rok dubajskou ekonomiku. Jak informovala agentura Reuters, uvedl to v dubajské státní televizi šéf oddělení ekonomického vývoje Sami al-Quamzi. Na rok 2011 počítá dokonce s pětiprocentním růstem.

Na letošním poklesu se podepíše především výrazné zpomalení realitního trhu a stavebního průmyslu. V letošním prvním pololetí kvůli tomu poklesla dubajská ekonomika o 1,47 procenta.

Podle Quamziho vynahradí letošní pokles finanční sektor, který rostl o 9,1 procenta, a růst maloobchodu o 5,9 procenta.

Dubaj se dlouhá léta těšila raketovému růstu a vyděsila finanční svět svým listopadovým požadavkem na odložení splátek miliardových dluhů, které má státem vlastněný Dubai World. Společnost před nedávnem prohlásila, že se zachrání prodejem majetku.

To vyvolalo zájem o podrobnosti o ekonomice obchodního a finančního centra Spojených arabských emirátů. Ekonomika této federace poroste příští rok o 2,9 procenta, letos o 1,1 procenta poklesne. To je pořádná změna po osmiprocentním růstu v uplynulých letech.

Obrovský růst majetku Dubaje se zarazil poté, co hospodářská krize náhle zmrazila největší projekty emirátu - výstavbu umělých ostrovů. Developeři v Dubaji pozastavili nebo ukončili projekty v hodnotě desítek miliard dolarů.


 

Právě se děje

Další zprávy